banner
Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu vodorovná

Šípky

 

šípkyČím viac lístia z kríkov na jeseň opadáva, tým sú plody šípky zrelšie a zrelšie. Príroda sa nás ešte pred príchodom zimy snaží zásobiť ovocím a plodmi plnými vitamínov, ktoré vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálnych látok a stopových prvkov, posilňujú náš imunitný systém.

Plody šípky sú bohaté predovšetkým na vitamín C, ale zároveň majú aj vysoký obsah vitamínu B1, B2, E, K, P a H, provitamín A, minerálnych látok ako napr. železa, magnézia, sodíka, fosforu a síry. Okrem toho obsahujú ovocný cukor a šťavy, petkin a éterické oleje.

Šípky dokážu telu dodať potrebné minerály, podporujú imunitu, sú močopudné a čistia krv.
Pri dlhodobom užívaní pôsobí šípka ako prostriedok znižujúci hladinu cholesterolu v krvi a zabraňujúci tak rozvoj artériosklerózy. Šípkový čaj je vhodné piť na zlepšenie látkovej výmeny, k prevencii a liečeniu urolitiázy (okrem oxalátovej) a na reguláciu tvorenia žlče.

Šípkový čaj

Polievková lyžica šípok sa preleje 0,25 l studenej vody a nechá sa 2 hodiny, za občasného premiešania, stáť. Potom sa zahreje do varu a odstaví sa na 15 minút. Potom sa scedí a pije teplý 3 x denne pred jedlom.

 

Šípky


Pri chorobách z prechladnutia

Zo zmesi: po 1 dieli drvených šípok, kvetu lipy a listov z ostružiny maliny (ožiny) vezmeme 1 polievkovú lyžicu a zalejeme, v sklenenej nádobe, 0,25 l studenej vody a necháme 2 hodiny stáť. Potom len necháme prejsť varom, odstavíme na 15 minút (za občasného premiešania). Čaj sa pije teplý 3 x denne.


Pri chorobách dýchacích ciest

Do 0,5 l vody dáme 50 g výhonkov s listami a 80 g medu. Zmes sa varí a zbiera sa pena. Potom sa scedí a často pije.

Šípkový likér

500 g šípok, 125 g kandizovaného cukru ¾ l bieleho rumu
Šípky očistíme, umyjeme a necháme odkvapkať, potom ich rozpolíme a roztlačíme vo vhodnej nádobe napr. pretláčačom na zemiaky. Potom naložíme roztlačené šípky spolu s naváženým cukrom do skleného pohára a zalejeme rumom tak, aby bol povrch šípok úplne zakrytý. Mesiac necháme pracovať pri izbovej teplote, príležitostne môžeme obsah nádoby jemne premiešať. Po mesiaci obsah zlejeme cez riedku látku alebo redšie sito a potom ešte raz pomaly prelejeme cez kávový filter.


Šípkovo-jablková marmeláda

1,5 kg šípok, 750 g jabĺk, 200 ml jablkovej šťavy, 100 ml červeného vína, 1,2 kg želírovacieho cukru

Šípky očistíme, umyjeme a nasekáme na väčšie kusy. Jablká očistíme, vyberieme z nich jadierka a nastrúhame tiež pomerne nahrubo. Šípky, jablká, červené víno a želírovací cukor necháme približne 30 minút ľahko povariť a príležitostne premiešame. Precedíme cez jemné sito, potom znovu krátko povaríme. Zaliať do vyumývaných pohárov a hneď uzavrieť.

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Zdravie a krása na jeseň

Citróny aj proti rakovine

Ďalšie články na tému Zdravie a výživa

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: chainaya.com, arabio.ru


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 
obr.jpg

Vy ešte nemáte reklamu na DobraRada.sk?


Využite možnosť kvalitnej a výhodnej textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru. Ponúkame vám aj prenájom spätných odkazov z "priateľského" prostredia, ktoré spĺňa podmienky SEO optimalizácie.


 
obr.jpg

FASHION SUMMER EVENT S BORISOM HANEČKOM


19. september 2019, ROYAL PALACE *****
Turčianske Teplice


 
TIP.JPG

Plánovanie záhradného posedenia


Niekoľko jednoduchých tipov, na ktoré by mal staviteľ myslieť skôr, ako začne budovať posedenie...


 
01.jpg

Ako skladovať chlieb a pečivo tak, aby ste ich nemuseli na druhý deň vyhodiť?


Pečivo patrí k potravinám, ktoré bohužiaľ často končia v odpadkovom koši. Navrchu chrumkavé a vnútri mäkké vydrží spravidla len jediný deň, potom začne tvrdnúť, gumovatieť, alebo dokonca plesnivieť. Záleží na tom, kde a ako ho skladujete.


 
obr.jpg

Zatvárajte svoju garáž rolovacou bránou na mieru


Zákaznícke riešenie garážových brán je vyhľadávaným spôsobom zabezpečenia osobného automobilu, ako aj samotného vstupu do domu.


 
skladovanie.jpg

Sušenie zeleniny ako rovnocenná alternatíva ku konzervovaniu


Neviete čo robiť s bohatou úrodou zeleniny? Nasušte si z nej zásoby na zimu. Bude sa vám hodiť nielen do polievok. Sušenie je lacná, rýchla a jednoduchá metóda konzervácie bez chémie a cukru.


 

Rozmýšľate nad vytvorením eshopu? Prečítajte si ako na to

Na internete nájdete množstvo firiem, ktoré vám ponúkajú riešenia na tvorbu eshopu. Prečítajte si 5 tipov, na ktoré by ste mali pamätať už na začiatku.

Sypaný tvarohový závin

Múku, cukor, prášok do pečiva dobre zmiešajte. Nahrubo vymastite plech ...

dnes je: 16.9.2019

meniny má: Ľudmila

podrobný kalendár

27704118

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Ľudmila | Pondelok 16.9.2019 |
ÚvodÚvodná stránka