Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Šípky

 

šípkyČím viac lístia z kríkov na jeseň opadáva, tým sú plody šípky zrelšie a zrelšie. Príroda sa nás ešte pred príchodom zimy snaží zásobiť ovocím a plodmi plnými vitamínov, ktoré vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálnych látok a stopových prvkov, posilňujú náš imunitný systém.


Plody šípky sú bohaté predovšetkým na vitamín C, ale zároveň majú aj vysoký obsah vitamínu B1, B2, E, K, P a H, provitamín A, minerálnych látok ako napr. železa, magnézia, sodíka, fosforu a síry. Okrem toho obsahujú ovocný cukor a šťavy, petkin a éterické oleje.


Šípky dokážu telu dodať potrebné minerály, podporujú imunitu, sú močopudné a čistia krv.
Pri dlhodobom užívaní pôsobí šípka ako prostriedok znižujúci hladinu cholesterolu v krvi a zabraňujúci tak rozvoj artériosklerózy. Šípkový čaj je vhodné piť na zlepšenie látkovej výmeny, k prevencii a liečeniu urolitiázy (okrem oxalátovej) a na reguláciu tvorenia žlče.



Šípkový čaj

 

Polievková lyžica šípok sa preleje 0,25 l studenej vody a nechá sa 2 hodiny, za občasného premiešania, stáť. Potom sa zahreje do varu a odstaví sa na 15 minút. Potom sa scedí a pije teplý 3 x denne pred jedlom.

 

Šípky



Pri chorobách z prechladnutia


Zo zmesi: po 1 dieli drvených šípok, kvetu lipy a listov z ostružiny maliny (ožiny) vezmeme 1 polievkovú lyžicu a zalejeme, v sklenenej nádobe, 0,25 l studenej vody a necháme 2 hodiny stáť. Potom len necháme prejsť varom, odstavíme na 15 minút (za občasného premiešania). Čaj sa pije teplý 3 x denne.



Pri chorobách dýchacích ciest


Do 0,5 l vody dáme 50 g výhonkov s listami a 80 g medu. Zmes sa varí a zbiera sa pena. Potom sa scedí a často pije.



Šípkový likér


500 g šípok, 125 g kandizovaného cukru ¾ l bieleho rumu
Šípky očistíme, umyjeme a necháme odkvapkať, potom ich rozpolíme a roztlačíme vo vhodnej nádobe napr. pretláčačom na zemiaky. Potom naložíme roztlačené šípky spolu s naváženým cukrom do skleného pohára a zalejeme rumom tak, aby bol povrch šípok úplne zakrytý. Mesiac necháme pracovať pri izbovej teplote, príležitostne môžeme obsah nádoby jemne premiešať. Po mesiaci obsah zlejeme cez riedku látku alebo redšie sito a potom ešte raz pomaly prelejeme cez kávový filter.



Šípkovo-jablková marmeláda


1,5 kg šípok, 750 g jabĺk, 200 ml jablkovej šťavy, 100 ml červeného vína, 1,2 kg želírovacieho cukru

Šípky očistíme, umyjeme a nasekáme na väčšie kusy. Jablká očistíme, vyberieme z nich jadierka a nastrúhame tiež pomerne nahrubo. Šípky, jablká, červené víno a želírovací cukor necháme približne 30 minút ľahko povariť a príležitostne premiešame. Precedíme cez jemné sito, potom znovu krátko povaríme. Zaliať do vyumývaných pohárov a hneď uzavrieť.

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

 

Zdravie a krása na jeseň

Citróny aj proti rakovine

Ďalšie články na tému Zdravie a výživa

 

Foto: chainaya.com, www.arabio.ru


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
01.jpeg

Ako uvariť vynikajúci džem zo žltého melónu


Žltý (alebo ak chcete cukrový) melón je sám o sebe veľmi zdravá plodina. Cukrové melóny pomáhajú rozpúšťať kyslé soli a bránia tak vytváraniu ľadvinových a žlčových kameňov.


 
obr.jpg

Murované kuchyne sa páčia stále viac


Z južnej Európy preniká do našich kuchýň závan nového štýlu, ktorý si rýchlo nachádza svojich prívržencov aj medzi slovenskými gazdinkami.


 
TIP.JPG

Princíp a inštalácia svetlovodu


Rozsvecovať aj vo dne v priestoroch bez okien je nepohodlné a drahé. Možným riešením takejto situácie je zabudovanie svetlovodu. Počiatočná investícia sa po nejakej dobe vráti, zvýšený komfort bývania sa však prejaví okamžite.


 
02.jpg

Ako si pripraviť kvalitný kompost z listov stromov


Jeseň v záhrade znamená pre mnohých okrem iného úmorné hrabanie lístia, ktoré v sade opadlo zo stromov a následnú otázku – kam s ním? Vyhodiť alebo spáliť? Verte tomu, že obidvoje by bola naozaj veľká škoda.


 

Primátorské pirohy

Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť, potom ich roztlačte a zmiešajte s ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 19.10.2017

meniny má: Kristián

podrobný kalendár

22233209

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Kristián | Štvrtok 19.10.2017 |
ÚvodÚvodná stránka