Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu vodorovná

Špargľa - kráľovná jari

 

Táto výborná jarná zelenina chutí najlepšie celkom čerstvá- teda hneď po zbere. Ak ju nechcete spotrebovať hneď v deň nákupu, neolúpanú ju vložte do vlhkej utierky a tak ju môžete odložiť do poličky na zeleninu v chladničke, maximálne však do 3 dní. Ak chcete špargľu zamraziť, musíte ju ošúpať a zmraziť surovú. Rozmrazíte ju zase najlepšie vo vriacej vode. 

 

Špargľa
 

 

Nakupujte len čerstvú špargľu

- špargľa musí byť pružná a tuhá, ako test ich môžeme skúsiť ohnúť – ak je skutočne čerstvá, tak ju ohneme len minimálne
- ak 2 špargle otriete o seba, musia vŕzgať
- rez musí byť vlhký a lesklý a nie drevitý, suchý a hnedý
- keď ľahko zatlačíte nad rezom, musí z nich tiecť šťava
- hlavičky sú pevne uzavreté

Ak sa nechceme pri jedle trápiť, musíme špargľu dobre olúpať. Drevitú spodnú časť odkrojíme celú, špargla po olúpaní musí byť rovnomerne vlhká po celom obdvode a nesmú sa na jej povrchu nachádzať suché a zrebavé miesta. Pri zelenej šparli stačí odstrániť drevitú časť. Lúpať ju nemusíme.

Z drevitých končekov a šupiek si môžete urobiť vývar, ktorý sa dá využiť ako základ pre polievku.

Špargľa - kráľovná jari- Špargľa najlepšie pripravíte vo vysokom hrnci so špeciálnym násadcom podobným košíku. Výška hladiny vody siaha len pod hlavičky šparglí, čo teda znamená, že hrubšie časti sa varia vo vriacej vody, zatiaľ čo jemnejšie hlavičky sa vo vode len paria.

- Ak nemáte takýto hrniec poruke, zviažte špargle do zväzku a postavte variť do užšieho vyššieho hrnca. Špargľu pridajte vždy už do vriacej vody. Najchutnejšia bude, ak vodu dochutíte kúskom cukru, soli, nažmýkate trochu citrónu a pridáte ( podľa množstva špargle) hrubší, či tenší rez masla.

- Biela špargľa potrebuje na varenie podľa tvrdosti 15- 20 minút, zelená len okolo 10 minút. Uvarená je vtedy, keď ju už môžete pod hlavičkou zľahka prepichnúť nožom.


Špargľa však výborne chutí aj grilovaná a pečená.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Cukina - pôžitok plný vitamínov

Liek menom artičoka

Ďalšie zaujímavé články, rady a tipy na tému Ovocie a zelenina

 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: telegraf.com.ua, krueger-haushaltswaren.de


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.JPG

Jarné čistenie jazierka a odzimovenie bazéna


Jar prináša do biotopov nový život a očakáva od vás, že jazierko vo vašej záhrade pripravíte na ďalšiu letnú sezónu.


 
01.jpg

Zbavte sa hučania v ušiach pomocou jednoduchého prírodného liečiva


Množstvo odborníkov hovorí o tinnituse ako o civilizačnej chorobe. k teda nie sú vaše problémy s tinnitusom akútne a neprejavujú sa často, vyskúšajte radu našich babičiek.


 
obr.JPG

Drevo a kameň v kúpeľni na chalupe


Obavy z použitia dreva v kúpeľni snáď už medzi väčšinou chalupárov rozptýlil celý rad publikovaných dobrých skúseností, z ktorých vyplýva, že dreva v kúpeľni sa nemusíte báť. Avšak za dodržania určitých zásad.


 
02.jpg

Hloh – ker s liečivými účinkami


Liečivé účinky hlohu poznali už v dávnoveku naši predkovia a hojne tento krík využívali pri príprave nálevov. To všetko preto, že hloh má liečivé nielen kvety, ale aj neskoršie plody a tiež listy.


 

Pečené kurča s jemnou plnkou

Kurča poriadne umyte aj z vnútra, posoľte zo všetkých strán aj vo vnút ...

dnes je: 21.3.2019

meniny má: Blahoslav

podrobný kalendár

26012142

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Blahoslav | Štvrtok 21.3.2019 |
ÚvodÚvodná stránka