Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Špargľa - kráľovná jari

 

Táto výborná jarná zelenina chutí najlepšie celkom čerstvá- teda hneď po zbere. Ak ju nechcete spotrebovať hneď v deň nákupu, neolúpanú ju vložte do vlhkej utierky a tak ju môžete odložiť do poličky na zeleninu v chladničke, maximálne však do 3 dní. Ak chcete špargľu zamraziť, musíte ju ošúpať a zmraziť surovú. Rozmrazíte ju zase najlepšie vo vriacej vode. 

 

Špargľa
 

 

Nakupujte len čerstvú špargľu

- špargľa musí byť pružná a tuhá, ako test ich môžeme skúsiť ohnúť – ak je skutočne čerstvá, tak ju ohneme len minimálne
- ak 2 špargle otriete o seba, musia vŕzgať
- rez musí byť vlhký a lesklý a nie drevitý, suchý a hnedý
- keď ľahko zatlačíte nad rezom, musí z nich tiecť šťava
- hlavičky sú pevne uzavreté

Ak sa nechceme pri jedle trápiť, musíme špargľu dobre olúpať. Drevitú spodnú časť odkrojíme celú, špargla po olúpaní musí byť rovnomerne vlhká po celom obdvode a nesmú sa na jej povrchu nachádzať suché a zrebavé miesta. Pri zelenej šparli stačí odstrániť drevitú časť. Lúpať ju nemusíme.

Z drevitých končekov a šupiek si môžete urobiť vývar, ktorý sa dá využiť ako základ pre polievku.

Špargľa - kráľovná jari- Špargľa najlepšie pripravíte vo vysokom hrnci so špeciálnym násadcom podobným košíku. Výška hladiny vody siaha len pod hlavičky šparglí, čo teda znamená, že hrubšie časti sa varia vo vriacej vody, zatiaľ čo jemnejšie hlavičky sa vo vode len paria.

- Ak nemáte takýto hrniec poruke, zviažte špargle do zväzku a postavte variť do užšieho vyššieho hrnca. Špargľu pridajte vždy už do vriacej vody. Najchutnejšia bude, ak vodu dochutíte kúskom cukru, soli, nažmýkate trochu citrónu a pridáte ( podľa množstva špargle) hrubší, či tenší rez masla.

- Biela špargľa potrebuje na varenie podľa tvrdosti 15- 20 minút, zelená len okolo 10 minút. Uvarená je vtedy, keď ju už môžete pod hlavičkou zľahka prepichnúť nožom.


Špargľa však výborne chutí aj grilovaná a pečená.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Cukina - pôžitok plný vitamínov

Liek menom artičoka

Ďalšie zaujímavé články, rady a tipy na tému Ovocie a zelenina

 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: telegraf.com.ua, krueger-haushaltswaren.de


 
spolocna-1.jpg

Voľné miesto marketingový manažér

Do nášho tímu vo Zvolene hľadáme tvorivého človeka so vzťahom k internetovým technológiám.


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
001.jpg

Pestovanie paradajok v zavlažovacích hniezdach


Pestovanie paradajok podomácky je v dnešnej dobe in. Niežeby ich nebol na trhu dostatok, ale „hypermarketové“ akosi prestali chutiť. Tá pravá paradajková chuť sa z nich takto vytráca a čo je horšie, rovnako v nich absentujú aj vitamíny. Preto sa dnes


 
obr.jpg

Akumulácia a tepelná kapacita stavby

Schopnosť stavebnej konštrukcie akumulovať teplo závisí od jej celkovej tepelnej kapacity. Akumulačná schopnosť rastie úmerne so špecifickou hmotnosťou materiálu, čiže teplo lepšie akumulujú stavby s ťažšou (masívnejšou) nosnou a strešnou konštrukciou.


 
variant1b.JPG

Africká záhrada – ako ju vytvoriť vlastnými rukami


Africká záhrada sa často spomína v súvislosti s takzvanými vysokými záhonmi . Aj to je dôvod, prečo je tak populárna. K vysokému záhonu sa nemusíte ohýbať. Vďaka vrstve organického materiálu vytvára teplo a rastlinám sa na ňom mimoriadne darí.


 

Primátorské pirohy

Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť, potom ich roztlačte a zmiešajte s ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať
FiiFree.jpg

Unikátna aplikácia na sledovanie spotreby energií

Po takmer dvoch rokoch intenzívneho vývoja a testovania sa spúšťa unikátna webová aplikácia na sledovanie výdavkov na energie. Vymyslela ju skupina nadšencov z Popradu, ktorá sa venuje problematike šetrenia energií už dlhé roky.


 

dnes je: 29.5.2017

meniny má: Vilma

podrobný kalendár

21057454

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Vilma | Pondelok 29.5.2017 |
ÚvodÚvodná stránka