Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Špargľa - kráľovná jari

 

Táto výborná jarná zelenina chutí najlepšie celkom čerstvá- teda hneď po zbere. Ak ju nechcete spotrebovať hneď v deň nákupu, neolúpanú ju vložte do vlhkej utierky a tak ju môžete odložiť do poličky na zeleninu v chladničke, maximálne však do 3 dní. Ak chcete špargľu zamraziť, musíte ju ošúpať a zmraziť surovú. Rozmrazíte ju zase najlepšie vo vriacej vode. 

 

Špargľa
 

 

Nakupujte len čerstvú špargľu

- špargľa musí byť pružná a tuhá, ako test ich môžeme skúsiť ohnúť – ak je skutočne čerstvá, tak ju ohneme len minimálne
- ak 2 špargle otriete o seba, musia vŕzgať
- rez musí byť vlhký a lesklý a nie drevitý, suchý a hnedý
- keď ľahko zatlačíte nad rezom, musí z nich tiecť šťava
- hlavičky sú pevne uzavreté

Ak sa nechceme pri jedle trápiť, musíme špargľu dobre olúpať. Drevitú spodnú časť odkrojíme celú, špargla po olúpaní musí byť rovnomerne vlhká po celom obdvode a nesmú sa na jej povrchu nachádzať suché a zrebavé miesta. Pri zelenej šparli stačí odstrániť drevitú časť. Lúpať ju nemusíme.

Z drevitých končekov a šupiek si môžete urobiť vývar, ktorý sa dá využiť ako základ pre polievku.

Špargľa - kráľovná jari- Špargľa najlepšie pripravíte vo vysokom hrnci so špeciálnym násadcom podobným košíku. Výška hladiny vody siaha len pod hlavičky šparglí, čo teda znamená, že hrubšie časti sa varia vo vriacej vody, zatiaľ čo jemnejšie hlavičky sa vo vode len paria.

- Ak nemáte takýto hrniec poruke, zviažte špargle do zväzku a postavte variť do užšieho vyššieho hrnca. Špargľu pridajte vždy už do vriacej vody. Najchutnejšia bude, ak vodu dochutíte kúskom cukru, soli, nažmýkate trochu citrónu a pridáte ( podľa množstva špargle) hrubší, či tenší rez masla.

- Biela špargľa potrebuje na varenie podľa tvrdosti 15- 20 minút, zelená len okolo 10 minút. Uvarená je vtedy, keď ju už môžete pod hlavičkou zľahka prepichnúť nožom.


Špargľa však výborne chutí aj grilovaná a pečená.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Cukina - pôžitok plný vitamínov

Liek menom artičoka

Ďalšie zaujímavé články, rady a tipy na tému Ovocie a zelenina

 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: telegraf.com.ua, krueger-haushaltswaren.de


 
obr.jpg

Kurz spracovania vlny

3-dňový kurz spracovania vlny. Naučíte sa v ňom spriadať na kolovrátku, plstiť a zhotoviť ručné výrobky z vlny pre Plstenie vlnykrásu, radosť aj úžitok.


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
rovina.jpg

Netušené možnosti využitia pracovných nástrojov


Zruční domáci kutilovia vedia, ako si pomôcť bežným pracovným náradím pri činnosti, ktorá je často krát na míle vzdialená účelu týchto nástrojov. Pre vás ostatných máme niekoľko zaujímavých tipov.


 
obr.jpg

Prečo práve kontajnerové domy?

Stále populárnejším konštrukčným prvkom sa v celosvetovom meradle stávajú prepravné kontajnery. Kovové boxy, ktorých pôvodná funkciou bola ochrana a poskytnutie úložného priestoru pre rozličné materiály a suroviny, sú v stále hojnejšom počte...


 
b.jpg

Pevné kotvenie plota pomocou zemných skrutiek


Predpokladom spoľahlivého oplotenia sú dobre ukotvené stĺpiky, ktoré sa používajú v rôznych typoch v závislosti od druhu plota. Výhodné riešenie je kotvenie záhradných stavieb (vrátane plotových stĺpikov) v zemných skrutkách.


 
01.jpg

Liečivé účinky droždia

Droždie v podstate nie je nič iné, ako zlisované pivné kvasinky s prímesou múky, nemá príliš obľúbenú chuť a používame ho na to, aby nám krásne vykyslo cesto. Droždie však oddávna patrilo k liečiteľskej výbave obyčajných ľudí, ...


 

Placky z chleba

Do mlieka namočte chlieb, po určitej dobe rukou rozmrvte, aby ste dosi ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 22.2.2018

meniny má: Etela

podrobný kalendár

23098182

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Etela | Štvrtok 22.2.2018 |
ÚvodÚvodná stránka