Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu vodorovná

Starajte sa o svoju pečeň

 

PečeňPečeň zohráva veľmi vážnu úlohu pri detoxikácii organizmu. Je to najväčšia žľaza v ľudskom tele a produkuje žlč. Napriek tomu, že ako jediný orgán, je schopná sa regenerovať, môže pri zvýšenom požívaní alkoholu a mastných jedál, fajčeniu a častým stresom, dôjsť k jej vážnemu poškodeniu.
Preto sa pred jej poškodením chráňte správnou životosprávou, vyváženou stravou, dodržiavaním pitného režimu a pravidelným pohybom.

1. Denne by ste mali vypiť 2-3 l tekutín. Minerálky, nesladené ovocné a zeleninové šťavy a čaje, by mali prevažovať nad alkoholom, kávou, čiernym čajom a nápojmi, ktoré obsahujú cukor a kyselinu uhličitú.
2. Pohyb pozitívne ovplyvňuje detoxikáciu organizmu a zároveň i spaľovanie tukov, potením sa prečisťuje organizmus.

 

Činnosť pečene

Pre život je absolútne nevyhnutných najmenej 22 jej činností. Pretože je hlavným detoxikačným orgánom, neutralizuje a vylučuje z tela jedy, liečivá, nikotín a alkohol a mnohé iné látky, obsiahnuté v krvi. V pečeni sa tvorí žlč, ktorá sa ukladá v žlčníku a prechádza do dvanástnika, kde odbúrava tuky.

Cirhóza

je chronický zápal pečene, ktorý vedie k zjazvovaniu tkaniva. Cirhóza patrí k chorobám, ktoré medicína ešte nedokáže liečiť, ale vie jej postup spomaliť, zredukovať počet poškodených buniek a predísť komplikáciám spojeným s týmto ochorením.

Žlčové kamene

Jednou z najčastejších chorôb pečene je jej neschopnosť vylučovať kvalitnú žlč a tak dochádza k tvorbe žlčových kameňov. Hoci má pečeň skutočne pozoruhodnú schopnosť samoregenerácie, dlhodobé užívanie alkoholu môže spôsobiť jej zlyhanie. Chronické ochorenia pečene sa prejavujú žltačkou, horúčkou, vypadávaním vlasov a stratou ochlpenia, nafúknutou brušnou dutinou a napr. tvorbou žltých tukových vačkov na horných viečkach.
 

Ochrana pečene

1. Nejedzte priveľa mastných jedál a nepreháňajte to so soľou. Uprednostnite jedlá s vysokým obsahom vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov.


2. Nekonzumujte veľa bieleho chleba, nahraďte ho celozrnným.


3. Pozor na opekané zemiaky a hranolky. Dajte radšej prednosť vareným zemiakom, cestovinám a ryži.


4. Vyhýbajte sa bielej fazuli, hrachu a červenej i bielej kapuste. Svoj jedálniček obohaťte o sóju, mrkvu, zelér a šalát.


5. Vyhýbajte sa bravčovému mäsu, radšej si dajte chudé hovädzie.
6. Makrelu nahraďte pstruhom alebo losom.


7. Pred plnotučným mliekom uprednostnite nízkotučné mlieko a mliečne výrobky.


8. Tvrdé syry a nízkotučné syry sú prospešnejšie ako mäkké syry.


9. Nejedzte priveľa kompótov. Zdravšie sú čerstvé jablká, banány a pomaranče.


10. Jedlá radšej duste, parte alebo varte. Vyhnite sa vyprážaniu a fritovaniu.


11. Večerajte striedmo a nikdy nie po 19stej hodine.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Žlčník

Pečeň

Ďalšie zaujímavosti v článkoch v sekcii Vlasy a pokožka
 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: medweb.ru

 


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.jpg

Efektné interiéry hlinených domov sú ako z rozprávky


Obytný priestor hlineného domu má vlastnosti vyplývajúce z podstaty prírody a v drvivej väčšine zodpovedá obecne platným pravidlám o dispozičnom usporiadaní miestností.


 
d.jpg

Anjelský likér


Znalci hovoria, že po treťom poháriku začujete anjelské hlasy a po štvrtom sa ako anjeli budete aj cítiť. Dlhú dobu sa nevedelo, aké prísady sa do tohto nápoja používajú. Je jemný a pritom korenistý.


 
obr.jpg

Ochrana dreva v stavebných konštrukciách podkrovia


V článku „Dizajnové riešenia interiéru miniatúrneho podkrovia“ sme spomínali že dodnes sa pojem podkrovie v niektorých prípadoch spája s pojmom skladisko.


 
c.jpg

Ako pripraviť naozaj chutnú štedrovečernú večeru bez stresu?


Nedajte sa rozhodiť z pokojného sviatočného rytmu a pripravte sviatočnú večeru bez toho, aby sa "niečo pokazilo". Na čo si vlastne dávať pri príprave tradičného štedrovečerného jedla pozor?


 

Talianske hovädzie roštenky

Roštenky na okrajoch narežte, naklepte, osoľte, okoreňte a potrite pre ...

dnes je: 19.12.2018

meniny má: Judita

podrobný kalendár

25436236

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Judita | Streda 19.12.2018 |
ÚvodÚvodná stránka