Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Starajte sa o svoju pečeň

 

PečeňPečeň zohráva veľmi vážnu úlohu pri detoxikácii organizmu. Je to najväčšia žľaza v ľudskom tele a produkuje žlč. Napriek tomu, že ako jediný orgán, je schopná sa regenerovať, môže pri zvýšenom požívaní alkoholu a mastných jedál, fajčeniu a častým stresom, dôjsť k jej vážnemu poškodeniu.
Preto sa pred jej poškodením chráňte správnou životosprávou, vyváženou stravou, dodržiavaním pitného režimu a pravidelným pohybom.

1. Denne by ste mali vypiť 2-3 l tekutín. Minerálky, nesladené ovocné a zeleninové šťavy a čaje, by mali prevažovať nad alkoholom, kávou, čiernym čajom a nápojmi, ktoré obsahujú cukor a kyselinu uhličitú.
2. Pohyb pozitívne ovplyvňuje detoxikáciu organizmu a zároveň i spaľovanie tukov, potením sa prečisťuje organizmus.

 

Činnosť pečene

Pre život je absolútne nevyhnutných najmenej 22 jej činností. Pretože je hlavným detoxikačným orgánom, neutralizuje a vylučuje z tela jedy, liečivá, nikotín a alkohol a mnohé iné látky, obsiahnuté v krvi. V pečeni sa tvorí žlč, ktorá sa ukladá v žlčníku a prechádza do dvanástnika, kde odbúrava tuky.

Cirhóza

je chronický zápal pečene, ktorý vedie k zjazvovaniu tkaniva. Cirhóza patrí k chorobám, ktoré medicína ešte nedokáže liečiť, ale vie jej postup spomaliť, zredukovať počet poškodených buniek a predísť komplikáciám spojeným s týmto ochorením.

Žlčové kamene

Jednou z najčastejších chorôb pečene je jej neschopnosť vylučovať kvalitnú žlč a tak dochádza k tvorbe žlčových kameňov. Hoci má pečeň skutočne pozoruhodnú schopnosť samoregenerácie, dlhodobé užívanie alkoholu môže spôsobiť jej zlyhanie. Chronické ochorenia pečene sa prejavujú žltačkou, horúčkou, vypadávaním vlasov a stratou ochlpenia, nafúknutou brušnou dutinou a napr. tvorbou žltých tukových vačkov na horných viečkach.
 

Ochrana pečene

1. Nejedzte priveľa mastných jedál a nepreháňajte to so soľou. Uprednostnite jedlá s vysokým obsahom vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov.


2. Nekonzumujte veľa bieleho chleba, nahraďte ho celozrnným.


3. Pozor na opekané zemiaky a hranolky. Dajte radšej prednosť vareným zemiakom, cestovinám a ryži.


4. Vyhýbajte sa bielej fazuli, hrachu a červenej i bielej kapuste. Svoj jedálniček obohaťte o sóju, mrkvu, zelér a šalát.


5. Vyhýbajte sa bravčovému mäsu, radšej si dajte chudé hovädzie.
6. Makrelu nahraďte pstruhom alebo losom.


7. Pred plnotučným mliekom uprednostnite nízkotučné mlieko a mliečne výrobky.


8. Tvrdé syry a nízkotučné syry sú prospešnejšie ako mäkké syry.


9. Nejedzte priveľa kompótov. Zdravšie sú čerstvé jablká, banány a pomaranče.


10. Jedlá radšej duste, parte alebo varte. Vyhnite sa vyprážaniu a fritovaniu.


11. Večerajte striedmo a nikdy nie po 19stej hodine.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Žlčník

Pečeň

Ďalšie zaujímavosti v článkoch v sekcii Vlasy a pokožka
 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: medweb.ru

 


 
obr.jpg

5 vecí, na ktoré by ste nemali zabudnúť pri výbere práčky


Viete, že prvá práčka bola zostrojená už v roku 1767? Je to tak. Dnes natrafíte v obchodoch na veľké množstvo práčok s najrozmanitejšími funkciami od tých najznámejších až po úplne neznáme značky. Ako sa v nich orientovať?


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.jpg

Voľba tmelu pri pokládke dlažby


Veľmi podstatnou pri pokládke nového materiálu je voľba správneho lepiaceho tmelu. Je nutné ho vyberať podľa druhu dlažby (sintrovaná, nasiakavá), prostredia (terasa, podlahové vykurovanie) a podkladu (betón, drevotrieska).


 
01.jpg

Výsadba ozimného cesnaku


Cesta ku kvalitnej a bohatej úrode ozimného cesnaku je jednoduchšia, ako si myslíte. Dôležitá je dôkladná príprava pestovateľskej plochy aj správna technika výsadby. Ukážeme vám, ako na to.


 
obr.jpg

Opracovanie tvaru kameňa pri stavbe kamenných domov


Pre hrubšie opracovanie niekoľkých pieskovcových blokov si vystačíte so širokým sekáčom. Kamene sa opracovávajú tiež vŕtacím kladivom s rôznymi nadstavcami.


 
03.jpg

Ako uchovať ovocie v pivnici až do jari, alebo zásady skladovania


Ak jablká alebo hrušky dobre uskladníme, zefektívnime tak vlastne zber: len málo trhaného ovocia príde navnivoč. Z tohto pohľadu sa teda oplatí dodržiavať určité zásady.


 

Koláč Haam

Múku a vajcia zmiešajte, pridajte maslo a práškový cukor. Prilejte mli ...

dnes je: 20.10.2018

meniny má: Vendelín

podrobný kalendár

25052867

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Vendelín | Sobota 20.10.2018 |
ÚvodÚvodná stránka