Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Stravovanie v lete

 

Z dôvodu vysokých teplôt nám v lete často chýba chuť do jedla. Horúčava a hlad však jednoducho nepatria k sebe. Je to prirodzené, lebo pri výrobe telesného tepla nepotrebuje telo v letných mesiacoch toľko energie, ako v zime. Preto jednoducho chuť do jedla strácame.

 

Stravovanie v lete


Malé porcie - ľahké jedlá

Keď nám teda chýba chuť do jedla, mali by sme aj skutočne menej jesť. U tých, ktorí majú problémy s nadváhou a chcú ich vyriešiť, je toto obdobie veľmi vhodné na chudnutie. Pre letnú diétu platí jednoduché pravidlo- menej je niekedy viac. Jesť by mal človek len vtedy, keď má na jedlo chuť, malé porcie a ľahkú stravu.

Základom takejto stravy je zelenina. Tá telu nedodáva až toľko energie, ale dodáva mu veľmi potrebnú vodu a práve tie minerálne látky, ktoré sa z neho pri vylučovaní potu strácajú.

Prílohy akými sú napríklad zemiaky môžete pokojne vynechať.
Ryby treba pripravovať na uvoľnenej vode, bez pridania oleja. Olej a masť sú totiž práve tou súčasťou jedál, ktorá je pri požívaní jedál v horúčavách úplne zbytočná.
Kto však skutočne mieni schudnúť nesmie zabúdať na pohyb.


Nektarinky

Stravovanie v lete V horúčavách je pokožka veľmi dobre prekrvovaná a my sa potíme. To môže byť niekedy dosť nepríjemné, ale ako vieme, potenie je nevyhnuté k tomu, aby sa náš organizmus neprehrial. Náš „chladiaci systém“ môžeme podporiť extra porciou Vitamínu C. Dopomôžu nám k tomu nektarinky.

200 g nektariniek pokryje dennú potrebu C vitamínu. Najväčšie množstvo vitamínov sa ukrýva pod ich šupkou, preto ich len dobre umyme a radšej nešúpme, aby sme sa o tento zdroj zdravia nepripravili. Nektarinky okrem veľkého množstvu C vitamínu obsahujú aj pre telo veľmi užitočnú kyselinu salicylovú, ktorá má vynikajúce protizápalové účinky a môže preto pomôcť aj pri úpaloch.

Šaláty - listy krásy

V lete jedzte hlavne veľa listového šalátu. Obsahujú totiž dôležitú kyselinu fólovú, ktorá práve v letnom období v tele často absentuje, pretože ju letné slnko dokáže rýchlo zničiť. Kyselina fólová je neodmysliteľná pre rast buniek, elasticitu pokožky a tvorbu krvi. Soľ v zálevke a dodatky do šalátu napr. kukurica podporujú viazanie B-vitamínu v tele. Porcia šalátu pokraje potrebu kyseliny fólovej na celý deň. Mal by byť čerstvý a nie niekoľko hodín odstáty na slnku a v teple.

Paradajky- ochranný faktor 2-4

Paradajka je s vyše 90 % obsahom vody pre telo jedným z najväčších dodávateľov tekutín. Okrem toho telu bohato dodáva kálium, potrebné pre svalstvo. Jej najúčinnejšou zložkou je však látka Lykopin, ktorá ochraňuje pokožku pred UV žiarením a ochraňuje pred úpalom. V jednej zaujímavej štúdii bolo dokázené, že zo 40 g paradajkového pretlaku a 10 g olivového oleja na deň dokáže telo ochrániť tak, ako ochraňuje ľudí so svetlou pleťou faktor 2 a tmavé typy faktor 4.

Lykopin má najlepšie účinky vtedy, ak sa paradajka konzumuje nakrájaná na malé kúsky a samozrejme so šupkou. Môžeme ju krátko podusiť na oleji.

Francúzski vedci odporúčajú zjesť denne 50- 100 g domáceho paradajkového pyré- rastlinný olej ako výbornú ochranu pokožky pred letným slnkom.

Jedzte jogurt – nebudete unavení!

Jedným so sprievodných znakom leta sú aj letné flirty a zoznamovanie sa s novými ľudmi, s ktorými sme si akosi bližšie ako počas zimného obdobia.

Hlavné pravidlo: čerstvý dych.
Jedte veľa jogurtu. Jeho mikrokultúry zadraňujú tvorbe zápachu v ústnej dutine. Okrem toho pôsobí antibakteriálne, stabilizuje flóru v črevách a ochraňuje pred hnačkami. Odporúčasa zjesť 100- 150 g jogurtu denne, najlepšie, ak si ho rozdelíte na 2x. Nemusí byť probiotický a najlepšie biely. Farbivá a vône môžu zápach v ústnej dutine znovu podporiť a to si predsa neželáme.

Sézamový olej na dobrú náladu

Byť každý deň dobre naladený, to je si snom mnohých z nás. K tomu, aby to tak skutočne bolo nám pomôže sézamový olej. Jeho ligníny sa postarajú o posilnenie našej nervovej sústavy a zaúčinkujú proti stresu. Sézamový olej obsahuje aj vzácne nenasýtené kyseliny, ktoré efektívne podporujú prácu C a E- vitamínu potrebných pre ochranu pokožky.
Sézamový olej môže byť využitý aj pri tepelných úpravách jedál.

 

Stravovanie v lete

Mohlo by vás tiež zaujať:

Cesnaková vodka

Letné horúčavy a puchnutie nôh

Ďalšie zaujímavé články na tému Zdravie a výživa

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto:setwalls.ru, frukty-i-owoshi.ru, iamcook.ru


 
obr.jpg

5 vecí, na ktoré by ste nemali zabudnúť pri výbere práčky


Viete, že prvá práčka bola zostrojená už v roku 1767? Je to tak. Dnes natrafíte v obchodoch na veľké množstvo práčok s najrozmanitejšími funkciami od tých najznámejších až po úplne neznáme značky. Ako sa v nich orientovať?


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.jpg

Voľba tmelu pri pokládke dlažby


Veľmi podstatnou pri pokládke nového materiálu je voľba správneho lepiaceho tmelu. Je nutné ho vyberať podľa druhu dlažby (sintrovaná, nasiakavá), prostredia (terasa, podlahové vykurovanie) a podkladu (betón, drevotrieska).


 
01.jpg

Výsadba ozimného cesnaku


Cesta ku kvalitnej a bohatej úrode ozimného cesnaku je jednoduchšia, ako si myslíte. Dôležitá je dôkladná príprava pestovateľskej plochy aj správna technika výsadby. Ukážeme vám, ako na to.


 
obr.jpg

Opracovanie tvaru kameňa pri stavbe kamenných domov


Pre hrubšie opracovanie niekoľkých pieskovcových blokov si vystačíte so širokým sekáčom. Kamene sa opracovávajú tiež vŕtacím kladivom s rôznymi nadstavcami.


 
03.jpg

Ako uchovať ovocie v pivnici až do jari, alebo zásady skladovania


Ak jablká alebo hrušky dobre uskladníme, zefektívnime tak vlastne zber: len málo trhaného ovocia príde navnivoč. Z tohto pohľadu sa teda oplatí dodržiavať určité zásady.


 

Koláč Haam

Múku a vajcia zmiešajte, pridajte maslo a práškový cukor. Prilejte mli ...

dnes je: 20.10.2018

meniny má: Vendelín

podrobný kalendár

25052890

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Vendelín | Sobota 20.10.2018 |
ÚvodÚvodná stránka