Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Stravovanie v lete

Z dôvodu vysokých teplôt nám v lete často chýba chuť do jedla. Horúčava a hlad však jednoducho nepatria k sebe. Je to prirodzené, lebo pri výrobe telesného tepla nepotrebuje telo v letných mesiacoch toľko energie, ako v zime. Preto jednoducho chuť do jedla strácame.



Stravovanie v lete

 


Malé porcie - ľahké jedlá


Keď nám teda chýba chuť do jedla, mali by sme aj skutočne menej jesť. U tých, ktorí majú problémy s nadváhou a chcú ich vyriešiť, je toto obdobie veľmi vhodné na chudnutie. Pre letnú diétu platí jednoduché pravidlo - menej je niekedy viac. Jesť by mal človek len vtedy, keď má na jedlo chuť, malé porcie a ľahkú stravu.


Základom takejto stravy je zelenina. Tá telu nedodáva až toľko energie, ale dodáva mu veľmi potrebnú vodu a práve tie minerálne látky, ktoré sa z neho pri vylučovaní potu strácajú.


Prílohy akými sú napríklad zemiaky môžete pokojne vynechať.
Ryby treba pripravovať na uvoľnenej vode, bez pridania oleja. Olej a masť sú totiž práve tou súčasťou jedál, ktorá je pri požívaní jedál v horúčavách úplne zbytočná.
Kto však skutočne mieni schudnúť nesmie zabúdať na pohyb.


 

Stravovanie v leteNektarinky


V horúčavách je pokožka veľmi dobre prekrvovaná a my sa potíme. To môže byť niekedy dosť nepríjemné, ale ako vieme, potenie je nevyhnuté k tomu, aby sa náš organizmus neprehrial. Náš „chladiaci systém“ môžeme podporiť extra porciou Vitamínu C. Dopomôžu nám k tomu nektarinky.


200 g nektariniek pokryje dennú potrebu C vitamínu. Najväčšie množstvo vitamínov sa ukrýva pod ich šupkou, preto ich len dobre umyme a radšej nešúpme, aby sme sa o tento zdroj zdravia nepripravili. Nektarinky okrem veľkého množstvu C vitamínu obsahujú aj pre telo veľmi užitočnú kyselinu salicylovú, ktorá má vynikajúce protizápalové účinky a môže preto pomôcť aj pri úpaloch. 


 

Šaláty- listy krásy


V lete jedzte hlavne veľa listového šalátu. Obsahujú totiž dôležitú kyselinu fólovú, ktorá práve v letnom období v tele často absentuje, pretože ju letné slnko dokáže rýchlo zničiť. Kyselina fólová je neodmysliteľná pre rast buniek, elasticitu pokožky a tvorbu krvi. Soľ v zálevke a dodatky do šalátu napr. kukurica podporujú viazanie B-vitamínu v tele. Porcia šalátu pokraje potrebu kyseliny fólovej na celý deň. Mal by byť čerstvý a nie niekoľko hodín odstáty na slnku a v teple. 


 

Stravovanie v leteParadajky- ochranný faktor 2-4


Paradajka je s vyše 90 % obsahom vody pre telo jedným z najväčších dodávateľov tekutín. Okrem toho telu bohato dodáva kálium, potrebné pre svalstvo. Jej najúčinnejšou zložkou je však látka Lykopin, ktorá ochraňuje pokožku pred UV žiarením a ochraňuje pred úpalom. V jednej zaujímavej štúdii bolo dokázené, že zo 40 g paradajkového pretlaku a 10 g olivového oleja na deň dokáže telo ochrániť tak, ako ochraňuje ľudí so svetlou pleťou faktor 2 a tmavé typy faktor 4.


Lykopin má najlepšie účinky vtedy, ak sa paradajka konzumuje nakrájaná na malé kúsky a samozrejme so šupkou. Môžeme ju krátko podusiť na oleji.
Francúzski vedci odporúčajú zjesť denne 50- 100 g domáceho paradajkového pyré- rastlinný olej ako výbornú ochranu pokožky pred letným slnkom.

 


Jedzte jogurt – nebudete unavení!


Jedným so sprievodných znakom leta sú aj letné flirty a zoznamovanie sa s novými ľudmi, s ktorými sme si akosi bližšie ako počas zimného obdobia.
Hlavné pravidlo: čerstvý dych.


Jedte veľa jogurtu. Jeho mikrokultúry zadraňujú tvorbe zápachu v ústnej dutine. Okrem toho pôsobí antibakteriálne, stabilizuje flóru v črevách a ochraňuje pred hnačkami. Odporúčasa zjesť 100- 150 g jogurtu denne, najlepšie, ak si ho rozdelíte na 2x. Nemusí byť probiotický a najlepšie biely. Farbivá a vône môžu zápach v ústnej dutine znovu podporiť a to si predsa neželáme. 

 


Sézamový olej na dobrú náladu


Byť každý deň dobre naladený, to je si snom mnohých z nás. K tomu, aby to tak skutočne bolo nám pomôže sézamový olej. Jeho ligníny sa postarajú o posilnenie našej nervovej sústavy a zaúčinkujú proti stresu. Sézamový olej obsahuje aj vzácne nenasýtené kyseliny, ktoré efektívne podporujú prácu C a E- vitamínu potrebných pre ochranu pokožky.


Sézamový olej môže byť využitý aj pri tepelných úpravách jedál.

 

Foto: azov-stil.org.ua, mo.fruitinfo.ru, farmerforum.ru

 

 

Prečítajte si ďalšie zaujímavosti v článkoch v sekcii Ostatné jedlá a nápoje
 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.


V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
01.jpeg

Ako uvariť vynikajúci džem zo žltého melónu


Žltý (alebo ak chcete cukrový) melón je sám o sebe veľmi zdravá plodina. Cukrové melóny pomáhajú rozpúšťať kyslé soli a bránia tak vytváraniu ľadvinových a žlčových kameňov.


 
obr.jpg

Murované kuchyne sa páčia stále viac


Z južnej Európy preniká do našich kuchýň závan nového štýlu, ktorý si rýchlo nachádza svojich prívržencov aj medzi slovenskými gazdinkami.


 
TIP.JPG

Princíp a inštalácia svetlovodu


Rozsvecovať aj vo dne v priestoroch bez okien je nepohodlné a drahé. Možným riešením takejto situácie je zabudovanie svetlovodu. Počiatočná investícia sa po nejakej dobe vráti, zvýšený komfort bývania sa však prejaví okamžite.


 
02.jpg

Ako si pripraviť kvalitný kompost z listov stromov


Jeseň v záhrade znamená pre mnohých okrem iného úmorné hrabanie lístia, ktoré v sade opadlo zo stromov a následnú otázku – kam s ním? Vyhodiť alebo spáliť? Verte tomu, že obidvoje by bola naozaj veľká škoda.


 

Primátorské pirohy

Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť, potom ich roztlačte a zmiešajte s ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 18.10.2017

meniny má: Lukáš

podrobný kalendár

22227751

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Lukáš | Streda 18.10.2017 |
ÚvodÚvodná stránka