Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Sušenie ovocia

 
Sušenie ovociaSušené ovocie si napriek procesu sušenia zachováva potrebné minerály a jeho atraktivita sa zvyšuje najmä tým, že sa vďaka vylúčeniu vody ešte zvýraznia jeho chuťové vlastnosti. Takéto ovocie obsahuje veľké množstvo fruktózy a opačne, veľmi málo sacharózy, čo ho robí vhodným pre diéty.

Ak chcete sušiť väčšie množstvá ovocia, mali by ste sa rozhodnúť pre prenosné skriňové sušiarne. Menšie množstvá si pokojne spracujete aj v elektrickej alebo plynovej rúre. Pri takomto sušení by sme si mali vyrobiť rošty z pletiva, tak aby sme ich mohli do rúry vmestiť niekoľko na seba. Počas procesu sušenia musíme tieto rošty premiestňovať, aby sa nakrájané ovocie vysušilo čo najrovnomernejšie. Dvierka rúry by sme mali pritom nechať pootvorené, aby nimi mohla unikať vzniknutá para.


Jablká a hrušky

Ovocie nesmie byť poškodené. Jablká treba nakrájať na 0,5- 0,7 cm hrubé mesiačiky alebo krúžky. Krájať sa dajú aj na kocky s hranou 1 cm. Hrušky by sa mali rozrezať po dĺžke na polovičky, štvrťky alebo osminky. Z kúskov potom odstránime jaderníky. Nakrájané jablká a hrušky ponoríme na 1-3 minúty do 2% roztoku kyseliny citrónovej a necháme dobre odkvapkať. Potom ovocie uložíme na rošt. Hrušky treba sušiť pri teplote 100°C. Tak si zachovajú svoju peknú farbu. Dosúšajú sa pri teplote 80°C. Podobne postupujeme aj pri jabĺčkach.


Slivky

Slivky je potrebné odstopkovať a namočiť na 15 sekúnd do vriaceho 1% roztoku sódy a následne dobre opláchnuť studenou vodou. Umyté slivky sa potom uložia na rošty a sušia sa najskôr pri teplote 55 až 60 °C. Pozor, slivky nesmú prasknúť a ani púšťať šťavu. Ak sa plody začnú scvrkávať, teplotu treba postupne zvyšovať na 90 °C. Plody treba sušiť dovtedy, kým zo sliviek pri stlačení v prstoch prestane tiecť šťava. Správne usušené slivky sú mäkké, lesklé a majú čiernu farbu. Sú sladké a nesmú mať horkastú príchuť. Slivky sa dosúšajú ešte 3 dni na uložené na papieri a uložia sa na skladovanie najlepšie v chladnej miestnosti v papierových vreckách. Dôležité je, aby v miestnosti bola priaznivá vlhkosť. Inak slivky vysychajú alebo začnú plesnieť.
 
Sušenie ovocia
 


Citróny a pomaranče

Citróny a pomaranče sa sušia najmä na dekoratívne účely, hlavne v období vianočných sviatkov. Ovocie sa jednoducho nakrája cca. na 0,5- 0,8 cm tenké plátky. Kúsky sa uložia na rošt a sušia sa pri nízkej teplote do 100°C, opatrne aby sa ovocie rýchlym sušením nepokrivilo. Pomaranče a citróny sa dobre sušia aj na vykurovacích telesách akými sú klasické radiátory, alebo jednoducho navlačené na šnúrke. Takto vám navyše prevoňajú doslovne celý byt.
 
 
Mohlo by vás tiež zaujímať:

Cibuľa s medom
Ďalšie zaujímavosti z témy Ovocie a zelenina

 
 
 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 
Foto: filuz.ru, mama66.ru,

 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
kurzy.jpg

Tvorivé kurzy pre radosť

13.mája 2017, Slovenská Ľupča. Naučíme sa spolu tvoriť veci s dušou...


 
OBR.jpg

13 receptov proti pigmentovým škvrnám


Pigmentové škvrny na pokožke sú podľa odborníkov vizitkou vašej starostlivosti o ňu. Nepekné hnedé škvrny sú mimochodom prezývané aj starecké, čo je tak trochu nespravodlivý názov. Síce sa na koži objavujú zvyčajne až po 40—tke...


 
spalier.jpg

Ako si postaviť vinohradnícky špalier vlastnými ru

Je možné vyrobiť konštrukciu pre hrozno tak, aby vám zaručila dvojnásobnú úrodu? Áno. Takzvané špaliere sú medzi vinármi populárne už po mnohé roky.


 
OBR.jpg

Sprievodca preventívnym samovyšetrením prsníkov


Prečo je dôležité sebapozorovanie? Rakovina prsníka sa nemusí prejaviť len hrčkou. Niektoré zmeny môžu byť natoľko nápadné, napríklad krvácanie z bradavky alebo začervenanie kože prsníka ...


 

Šunková pomazánka z domácej kuchyne

Maslo rozmiešajte, pridajte bambino a potom nakrájajte šunku nadrobno, ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať
obr.jpg

Definícia sebestačného domu

Energeticky sebestačné domy sú v Slovenskej republike stále ešte v plienkach, v zahraničí sú ale stále častejšie vyjadrením súčasného trendu energetickej nezávislosti na štáte.


 

dnes je: 28.4.2017

meniny má: Jarmila

podrobný kalendár

20709713

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Jarmila | Štvrtok 27.4.2017 |
ÚvodÚvodná stránka