banner
Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu vodorovná

Teľacie mäso

 

Teľacie mäsoTeľacie mäso obsahuje viac vody, menej tuku, ale aj menej železa a vitamínov. Kvôli nízkemu obsahu tuku je dobre stráviteľné a preto sa často doporučuje jesť pri ťažkostiach tráviaceho ústrojenstva. Teľacie mäso je jemné a má jemnú, príjemnú chuť, menej výraznú ako iné druhy mäsa. Spracúva sa pečením, dusením, zaprážaním alebo vyprážaním.

Kvôli svojim vlastnostiam sa hodí aj na prípravu rýchlych jedál. Na varenie nie je príliš vhodné.

Najlepšie mäso sa nachádza na stehne, ktoré sa môže opiecť, alebo sa z neho dajú pripraviť veľmi chutné rezne. Využijeme ho aj na závitky alebo rôzne rolády. Pochúťkou je aj teľacia ľadvina.
Chutné je aj teľacie koleno, kotlety sa dajú vyprážať alebo dusiť.

Teľacie mäso je dobré piecť vo väčšom kuse, aby sa veľmi nevysušilo. Chutné je pečené na slanine alebo na masle.

 

Niekoľko jednoduchých receptov na prípravu teľacieho mäsa


Plnené teľacie rezne

na 4 porcie potrebujeme:

- 4 rezne z teľaciny
- 4 plátky údenej šunky
- 60-80 g strúhaného syra Leerdammer, soľ, mleté čierne korenie, hladkú múku, 2 vajcia, trochu mlieka, olej, zemiaky a rukolu

Rezne najprv naklepeme, osolíme, okoreníme a necháme približne 10 minút odstáť. Každý rezeň potom posypeme kúskom strúhaného syra, položíme naň plátok šunky a znovu posypeme syrom.
Rezeň potom preložíme napolovicu a konce dobre stlačíme. Obalíme v hladkej múke a v hustejšom cestíčku. Cestíčko pripravíme z hladkej múkey, vajec, mlieka a osolíme. Rezne vyprážame v panvici na dobre rozpálenom oleji z oboch strán.
Teľacie rezne môžeme podávať s opekanými zemiakmi a rukolou.

 

Teľacie kotlety na grile

- 4 teľacie kotlety
- soľ
- mleté biele korenie
- sušený cesnak
- 2 lyžičky horčice
- 3 lyžičky sušenej cibule
- vegeta
- olej
- 20 g výhonkov z červenej repy
- varené zemiaky

Marinádu si pripravíme z mletého bieleho korenia, sušeného cesnaku, vegety a horčice. Teľacie mäso nasolíme a potrieme z oboch strán marinádou. Namarinádované mäso prikryjeme a necháme postáť približne hodinu na chladnom mieste. Potom ho pozorne osušíme a vložíme na dobre rozohriaty gril. Opekáme niekoľko minút z oboch strán. Opečené mäso potom položíme do zapekacej misy, podlejeme výpekom z opekania, prikryjeme krátko zapečieme vo vyhriatej rúre.
Hotové mäso potom posypeme sušenou cibuľou.
Môžeme podávať s uvarenými zemiakmi a ozdobíme ho výhonkami z červenej repy.

 

Teľacie mäso s lesnými hubami

- na 4 porcie potrebujeme:
- 500 g teľacieho mäsa
- 280 g sterilizovaných lesných hríbov
- 3 šalotky
- 1 PL cibuľovej pasty
- 2 ČL cesnakovej pasty
- 200 ml paradajkového pretlaku
- 50 g cherry paradajok
- mleté hubové korenie
- soľ
- mleté čierne korenie
- mäsový vývar
- olej
- cestoviny
- petržlenová vňať

Teľacie mäso pokrájame na plátky, posolíme okoreníme mletým čiernym korením a opečieme v hrnci na oleji z oboch strán. Pridávame nakrájané šalotky, premiešame, podlejeme mäsovým vývarom, vlejeme paradajkový pretlak a dusíme pod pokrievkou. Asi po 30 minútach k mäsu pridáme pokrájané cherry paradajky, cibuľovú a cesnakovú pastu a posypeme hubovým korením.
Potom necháme variť, kým mäso nezmäkne. Potom pridáme scedené huby, premiešame a prehrejeme.
Takéto mäsko chutí dobre s cestovinami, ktoré môžeme posypať petržlenovou vňaťou.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Pečené koleno

Jahňacina a jej obmeny

Ďalšie zaujímavé články, rady a recepty na tému Mäso a ryby

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk, alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: tils.de


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 
obr.jpg

Vy ešte nemáte reklamu na DobraRada.sk?


Využite možnosť kvalitnej a výhodnej textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru. Ponúkame vám aj prenájom spätných odkazov z "priateľského" prostredia, ktoré spĺňa podmienky SEO optimalizácie.


 
1.jpg

Falošná perspektíva a rozumné delenie opticky zväčšia vašu záhradu


Snáď jediný prípad, kedy sa oplatí mať v záhrade niečo falošného je vytvorenie falošnej perspektívy . Takto dosiahne vaša záhrada väčšieho dojmu.


 
1.jpg

Najchutnejší recept s húb - hubárov sen


Ak je sezóna dobrá a húb dostatok, mnohí z nás nevedia čo s nimi. Sušíme, mrazíme a nakoniec skončia v pre nás tradičných jedlách akými sú kapustnica, mäsové medailónky s hubami a podobne. Ale ide to aj inak :)


 
obr.jpg

Odstránenie výkvetov z betónového plotu


Plot zo štiepaného betónu imituje vzhľad plotu z neporovnateľne drahšieho štiepaného kameňa.


 
1.jpg

Jedlá sóda ako všestranný pomocník pre pestovateľov


Všetci ju poznáme ako neoceniteľnú prísadu v potravinárstve, no mnohí netušíme, že sóda bikarbóna je našim spojencom aj v záhrade či pri pestovaní rastlín v byte. Ide pritom o pomocníka, ktorý je účinný, ekologický a lacný.


 

Rozmýšľate nad vytvorením eshopu? Prečítajte si ako na to

Na internete nájdete množstvo firiem, ktoré vám ponúkajú riešenia na tvorbu eshopu. Prečítajte si 5 tipov, na ktoré by ste mali pamätať už na začiatku.

Sypaný tvarohový závin

Múku, cukor, prášok do pečiva dobre zmiešajte. Nahrubo vymastite plech ...

dnes je: 22.9.2019

meniny má: Móric

podrobný kalendár

27776329

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Móric | Nedeľa 22.9.2019 |
ÚvodÚvodná stránka