Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Tibetský čaj – čaj večnej mladosti

 

Tibetský čaj – čaj večnej mladosti„Tibeťania vydržia tri dni bez ryže, ale čaj musia piť každý deň“

staré príslovie

V severných častiach Tibetu rozprávajú dodnes starí ľudia povesť o mužovi menom Phan, ktorý bol svojmu pánovi dlžný mnoho peňazí a ten kvôli vyrovnaniu dlhu predal jeho jediného syna na desať rokov do otroctva. Phan bol v tej dobe už veľmi starý a tak prosil duchov, aby mu umožnili žiť na tomto svete o niečo viac, aby sa ešte mohol stretnúť so synom. Duchovia mu prezradili recept na čaj dlhovekosti a tak sa Phan nielenže dožil návratu svojho syna, ale žil ešte mnohé roky potom...

Niekto berie povesti, ako rozprávky, iný si povie, že je v nich kus pravdy. Isté je, že Tibeťania pijú tento špeciálny slaný čaj aj desaťkrát denne a hoci je pre našinca až príliš „exotický“, nedajú naň dopustiť.

Dnes vám každý Tibeťan povie, že nemá zmysel začínať deň bez veľkej misky čaju s jačím maslom. Tento nápoj sa v oblasti Himalájí stal niečím viac, než len osviežujúcim nápojom. Je zároveň výdatným pokrmom, ktorý dodáva energiu pre každodenný život v drsných vysokohorských podmienkach a navyše prirodzene dopĺňa miestnemu obyvateľstvu nevyhnutné minerálne látky. Ten, kto prvýkrát ochutná slaný tibetský čaj s jačím maslom, sa zrejme začuduje, ako ho môžu Tibeťania vypiť denne také množstvo a ešte si na ňom pochutnať. Ak však prekonáte „chuťovú bariéru“, zistíte, že aj takto nevšedne upravený čaj má niečo do seba.

 Čierny čaj s mliekom, maslom a soľou je tiež dôležitým životabudičom budhistických mníchov. Vďaka kofeínu a kalóriám je pre nich prakticky jediným zdrojom energie v dlhých hodinách naplnených modlitbami a duchovnými debatami. Tibetská príprava čaju patrí k najstarším spôsobom úpravy lístkov z čajovníka. V oblasti Himalájí sa čaj pije od 6. storočia nášho letopočtu a je tu nazývaný "časujma".

 

Recept pre domácu prípravu tibetského čaju

Kým sa dostaneme k samotnému receptu, zodpovieme vám na otázku, ktorá vám už zrejme napadla: Kde zobrať mlieko z jaka?

Čerstvé, dobre urobené maslo z jačieho mlieka (tibetsky dzimo), sa veľmi od kravského nelíši. Rozdielna je hlavne kvalita jeho spracovania. Pri mútením jačieho masla Tibeťania dobre neodstránia zvyšky srvátky, ktorá sa po nejakej dobe začne kaziť a vytvárať žltnutie suroviny. Yačie maslo má pre Tibeťanov pravý význam v tom, že tvorí dobre uskladniteľnú, vysoko energetickú potravinu na horšie časy. Tibeťanmi je cenené ako pochúťka, Európanom sa zdá stuchnuté a nechutné. Tibeťania ho pridávajú do čaju pre zvýšenie kalorickej hodnoty nápoja a charakteristický pach v ústach prerážajú soľou. Ak by mali možnosť použiť kvalitne vyrobené čerstvé maslo kravské, zrejme by mu dali prednosť. Nie je preto problém tibetský čaj uvariť aj u nás doma, jačie maslo nahradíme maslom kravským.

Tibetský čaj – čaj večnej mladostiHovorí sa, že každý má na prípravu tibetského čaju svoj ​​vlastný recept, ktorý sa odráža od jeho zvyklostí a chutí. Ak ste zvedaví, ako tento zaujímavý nápoj chutí a vyzerá, môžete si ho skúsiť uvariť podľa tohto návodu:

Do nádoby nalejte dostatočné množstvo vody a priveďte ju k varu. Potom pridajte lístky kvalitného čierneho v množstve 50 - 75 gramov čaju na 1 liter vody a štipku sódy. Varte tak dlho, kým sa časť vody nevyvarí a výluh nezíska sýto červenú farbu. Potom tekutinu preceďte, osoľte (cca 1 čajová lyžička soli na 1 liter vody) a zmiešajte s maslom (dávajú sa približne 4 polievkové lyžice na 1 liter čaju).

 Nápoj niekoľkokrát prelejeme z veľkej výšky, aby čaj s maslom vytvoril jemnú emulziu. V Nepále a Tibete sa všetko ušľahá piestom v osobitnej, na to určenej drevenej nádobe. Potom sa hlasno srká horúci, po malých dávkach. Na pohári si súčasne ohrievame ruky, tie bývajú vysoko v horách vždy studené. Rozpustené maslo dobre premastí sliznice pier a zanecháva príjemný pocit. Pery tak lepšie odolávajú suchému, vysokohorskému vzduchu.

Tibeťania čaj dlho a pomaly vychutnávajú a nikdy nezostanú u jednej šálky. Aby im čaj rýchlo nevychladol, medzi dúškami šálku často prikrývajú drevenou pokrievkou, na rozdiel od nás, kedy nás náhlenie núti čaj ochladzovať v studenej vode.

Tak čo? Vyskúšate?

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Domáca horúca čokoláda

Domáce pivo

Ďalšie zaujímavé články a recepty na tému Nápoje

 

5.1.2017© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: blaineharrington.photoshelter.com, mindenegybenblog.net
Autor: Ivan Nôta

 


 
1.JPG

Na hydroizolácii sa neoplatí šetriť


Pokiaľ chcete, aby si vaša stavba, spoločne s jej jednotlivými časťami, zachovala svoju kvalitu aj dlhé roky po dokončení, rozhodne by ste nemali podceniť proces hydroizolácie.


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.jpg

Princíp údenia v udiarni


Pomalým horením niektorých druhov dreva vzniká dym so stovkami látok, ktoré okrem iného ovplyvňujú bielkoviny v mäse a v ostatných potravinách a tým spomaľujú ich rozklad.


 
01.jpg

Odvar z bobkového listu na chudnutie aj prečistenie organizmu


Už naši pradávni predkovia vedeli, že bobkový list zlepšuje trávenie. V spojitosti s prípravou strukovín ho Slováci oddávna pridávali do fazuľovej polievky, pretože vedeli, že bude zmierňovať nadúvanie, typické po konzumácii strukovín...


 
obr.jpg

Správny komín je motorom krbových kachlí


Toto často spomínané heslo má svoje hlboké a logické opodstatnenie. Samotný komín musí mať svoj vlastný ťah, ktorým spôsobuje cirkuláciu vzduchu smerom z miestnosti hore do voľného priestoru.


 
01.jpg

Ako úspešne pestovať cykas


Pestovanie nie je ťažké, no treba dbať na niekoľko faktorov, ktoré sú pre ich rast veľmi dôležité. Prvý z nich je vhodná nádoba. Potrebné sú veľké kvetináče, najmä do výšky, aby mal cykas dostatok priestoru pre korene.


 

Koláč Haam

Múku a vajcia zmiešajte, pridajte maslo a práškový cukor. Prilejte mli ...

dnes je: 19.11.2018

meniny má: Alžbeta

podrobný kalendár

25254444

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Alžbeta | Pondelok 19.11.2018 |
ÚvodÚvodná stránka