Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Tipy pre grilovanie

 

Tipy pre grilovanieAKÝ MÁ BYŤ KVALITNÝ GRIL 

- stabilný, nemal by sa kývať z jednej strany na druhú

- má mať nastavovateľný rošt, aby sme vedeli nastaviť optimálnu vzdialenosť roštu od uhlia
- na zadnej strane ochranu pred vetrom
- musí sa dať bez problémov rozložiť a zložiť
- má byť vyrobený z materiálu schopného odolávať poveternostným zmenám

- musí byť vyrobený z nehrdzavejúceho materiálu
- mal by sa dať ľahko čistiť

 

10 TIPOV NA VYDARENÚ GRILOVAČKU 

1. Gril postavte vždy v závetrí
2. Kúpte alebo vyrobte si gril s výškovo nastavovateľným roštom
3. Odstup medzi zdrojom tepla a grilovaným produktom by mal byť veľký aspoň na šírku ruky.
4. Používať len drevené uhlie alebo brikety, nevkladať do ohňa šišky
5. Nerozkladať oheň napr. pomocou špiritusu, používať len špeciálne zapaľovače
6. Uhlie nechať poriadne prehorieť
7. Negrilujte príliš pevné- tvrdé mäso
8. Zabráňte stekaniu tekutín do ohňa
9. Pokiaľ je to možné, mäso pred grilovaním nesoľte
10. Pre každý prípad majte poruke vedro s vodou. 


Tipy pre grilovanieAKO DOSIAHNUŤ SPRÁVNU CHUŤ JEDLA PRI GRILOVANÍ
 
1. Kým mäso pred grilovaním koreníme a marinujeme, pri grilovaní klobások, špekačiek či párkov musíme s tekutinami opatrne. Grilujeme ich suché, ak sme mali klobásky zmrazené, krátko ich rozmrazíme a ešte vlhké položíme na gril. V prípade, že sú naše klobásky suché, ponoríme ich pred grilovaním krátko do nádoby s vodou a položíme na predohriaty gril.

2. Dôležité je aj dosiahnutie dosiahnutie optimálnej teploty. Jedine takto totiž dosiahneme, aby nám z produktov pripravených na grilovanie nevytratili výživné látky ako napr. minerály. Kombinácia chrumkavého povrchu a šťavnatého vnútra produktu je to, čo by sme správnym grilovaním chceli dosiahnuť, preto by sme mali dodržiavať aj výrobcami doporučenú dĺžku jeho tepelnej úpravy.

3. Dôležité sú aj rozdiely v chuti, ktoré ovplyvňuje typ grilu ( gril na drevené uhlie, plynový alebo elektrický). Výsledky výskumu ukázali, že jedine drevené uhlie spaľované pri 800°C dodá mäsu typickú chuť a vôňu. Ani elektrický ani plynový gril tohto nie sú schopné. Odborníci tak isto doporučujú pridať k drevenému uhliu niekoľko vetvičiek jedle alebo borovice ešte pred samotným grilovaním. Pred samotným ukončením grilovania doporučujú pridať na mäso štipku rozmarínu, tymiánu, citrónovej šupky, borievok alebo muškátového orieška.

4. Pre dobrú chuť grilovaného mäsa sú podstatné aj marinády. Špecialisti na grilovanie dávajú prednosť domácky vyrobeným marinádam, do ktorých pridávajú pivo, cibuľu, korenie, bobkový list, mäso ešte v priebehu grilovania potierajú podomácky vyrobenými zmesami korenia, byliniek ako už spomenutého tymiánu, šalvie a rozmarínu. Bazalka, petržlenová vňať a kôpor sú bylinky, ktoré sa pridávajú až po ukončení grilovania. Pred grilovaním sa soliť majú iba kurčatá.


5. Na grilovanie sú vhodné oleje, ktoré znesú vysoké teploty- olivový, orieškový a zmiešané oleje. Na použitie masla alebo margarínu by ste pri grilovaní mali zabudnúť. Mäso sa dá okoreniť a pomocou injekčnej striekačky, ktorou sa nám podarí korenie „vpašovať“ do väčšej hĺbky a zaručíme tak rovnomerné rozloženie chuti. Kto túto možnosť nemá, mal by používať tekuté korenia bez pevných čiastočiek, vhodné sú hotové prípravky ako Worchester, Tabasco atď. a šťavy z cibule a cesnaku.


6. Doporučuje sa používať vždy čerstvé mäso a výrobky, pretože mrazením strácajú svoju prirodzenú vôňu.

Tipy pre grilovanie

 

STAŇTE SA ŠPECIALISTOM NA GRILOVANIE

Drevené uhlie a brikety je dobré uložiť do tvaru pyramídy a pomedzi ne poukladať tuhý podpaľovač. Pyramída nemusí byť príliš vysoká a pripaľujeme ju extra dlhými zápalkami. Keď sa pyramída dobre rozhorí, roztiahneme ju na šírku grilu do rovnomernej vrstvy a zabezpečíme dostatok vzduchu. Pri rozkladaní pahreby nepoužívame „obľúbený“ fén a to z bezpečnostných dôvodov.

Odstup grilovaného produktu od zdroja tepla záleží od času tepelného spracovania produktu. Napríklad fašírky a hrubšie kusy mäsa sa musia grilovať pri väčšom odstupe. Všeobecne však platí zásada: Ak je cca. 15 cm od roštu tak teplo, že nad ním nie schopní 2 sekundy udržať ruku, mali by sme rošt presunúť do vyššej polohy.

Mäso sa dobre ugriluje vtedy, keď ho na gril položíme až v momente, kedy je uhlie dobre prehorené. Na to potrebuje drevené uhlie cca. 30 a brikety cca. 60 minút. Brikety majú vzácnu vlastnosť pomerne dlho udržať pomerne stabilnú teplotu- dokážu to 30-90 minút.

Ak sa chcete stať špecialistom na grilovanie, kúpte si teplomer na meranie teploty mäsa, aby ste jeho teplotu počas grilovania mohli merať priamo v jadre. Je vhodný hlavne pri grilovaní väčších kusov.
Ak je teplota v jadre 45-60°C je mäso zaručene ešte krvavé, pri 60-70°C je ružové a medzi 75-85°C už pekne prepečené.

Skúšku správnosti môžete urobiť aj tlakom. Čím dlhšie sa mäso dusí, tým je pevnejšie. Ak je mäkké, znamená to, že je vnútri ešte surové. Ak nám mäso tlak odperuje, je ešte prepečené nedostatočne.
Prepečenosť mäsa môžeme určiť aj podľa farby jeho šťavy, ktorú vypúšťa. Ak sú kvapky šťavy červené, je mäso vnútri surové a krvavé. Ak má farbu svetloružovú, je ešte slabo prepečené. Šťava z dobre upečeného mäsa musí byť priehľadná. Pri tejto skúške však do mäsa nepichajte vidličkou, ani ho nenarezávajte, unikalo by z neho príliš veľa šťavy.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Rozdiely medzi grilovaním, gridlovaním či brojlovaním

Recepty na grilovaný špíz

Ďalšie zaujímavosti, recepty, články, rady na tému Mäso a ryby

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: grillen-blog.de, bbq-shop24.de, m.ok.ru, aarhusmotion.dk

 


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
02.jpg

Ako sa zbaviť potravinových molí


Objavili ste mole v kuchynskej skrinke? Všetky napadnuté potraviny okamžite vyhoďte. Nemá zmysel ich zachraňovať, preosievať alebo preberať, pretože ak vyhodíte moľu alebo húsenicu, neznamená to, že ste sa zbavili nakladených vajíčok, ktoré nie sú


 
podrezanie.jpg

O podrezávaní muriva


Murivo a povrchové vrstvy sa účinkom vlhkosti narušujú, strácajú svoj pôvodný vzhľad a časom sa začnú rozpadať. Tieto javy má na svedomí voda, ktorá presakuje do stavebných konštrukcií cez pórovitú konštrukciu obvodových múrov.


 
mur.jpg

Imitácia textúry dreva na fasáde pomocou valčeka


Textúra dreva sa dá na fasádnej omietke docieliť aj iným spôsobom, ako pomocou silikónovej matrice a to použitím fládrovacieho valčeka. Postup prác je takmer zhodný s prácami s matricou.


 
jahody.jpg

Ako bojovať proti škodcom a chorobám jahôd


Prvé ovocie v záhradke má skvelú chuť i vôňu a vysoký obsah vitamínov. Aby však jahody bohato plodili, potrebujú každoročnú starostlivosť. Jahoda je rastlina, u ktorej sa vyskytujú choroby a škodcovia, aj keď ich niekedy na prvý pohľad nevidíme.


 

Primátorské pirohy

Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť, potom ich roztlačte a zmiešajte s ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 22.9.2017

meniny má: Móric

podrobný kalendár

22006617

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Móric | Štvrtok 21.9.2017 |
ÚvodÚvodná stránka