Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Určovanie vegetačnej doby zeleniny, alebo od semienka až po plod

 

Mnohí začínajúci pestovatelia si kladú otázku: Koľko času od výsevu uplynie, kým budeme môcť zbierať plodiny ako sú paradajky, paprika, bylinky či šalát? Odpoveď je dôležitá nielen pri plánovaní využitia záhradky ale tiež kvôli výhodnému kombinovaniu rýchlo a pomaly dozrievajúcej zeleniny v nej či možnosti  opakovaného výsevu rýchlej zeleniny.

 

Určovanie vegetačnej doby zeleniny, alebo od semienka až po plod

Vegetačná doba je veľmi dôležitý údaj. Uvádza čas, ktorý rastlina potrebuje od výsevu do zberu. Počíta s optimálnymi podmienkami, pričom berie do úvahy aj nižšie teploty, napríklad pokles takmer k nule na jarných záhonoch, ktoré rast spomalia. Avšak u plodovej zeleniny, ktorú predpestovávame za oknom, neplatí, že čím je teplejšie, tým lepšie. Vyššie teploty sú prínosné v čase klíčenia a rastu semenáčikov, priesadkám však svedčí nižšia ako izbová teplota, aby boli silné a zdravé. U paradajok a ďalších ľuľkovitých rastlín dokonca nočné poklesy teplôt stimulujú násadu kvetov a dozrievanie plodov. Skoré odrody bývajú logicky o niečo rýchlejšie, než neskoré.

Najskoršej úrody sa dočkáme u listovej zeleniny, najmä u otužilých druhov - jej zber si môžeme dokonca určiť sami a zrezávaťešte mladé lístky. Rastliny ochotne dorastajú, či už ide o šaláty určené k rezu listov, špenát, kôpor alebo rukolu. Aj koreňovú zeleninu možno zberať skôr, než koreň či buľva plne dorastie, ale s rastlinou je koniec. U plodovej zeleniny je väčšinou treba počkať, až budú plody plne dozreté, u ľuľkovitých rastlín (papriky, paradajky, baklažán) sú nezrelé plody navyše nielen chuťovo nedobré, ale dokonca jedovaté. Výnimkou sú napríklad fazuľky pestované pre zber nezrelých strukov, alebo cukrový hrášok, u ktorých zberáme plody skôr, než dozrejú.

 

Vegetačná doba obľúbených druhov zeleniny

Paradajky : V podstate ide o ovocie a nie o zeleninu, no ich pestovanie je na Slovensku tak populárne, že v našom prehľade nemôžu chýbať. Prvých zrelých plodov sa môžete dočkať za 4 mesiace od výsevu

Papriky : Plody začínajú dozrievať najskôr za 5 mesiacov od výsevu. Preto je koncom februára na predpestovanie sadeníc najvyšší čas.

Reďkovky : je možné ich zberať  už mesiac od výsevu.

Špenát : Zbiera sa 5 - 6 týždňov po výseve. Špenát je pomerne nenáročný na pôdu, zato chce veľa vlahy a neznáša kyslé ani veterné polohy. Pre jarný zber sa vysieva už v marci. Pre jesenný zber sa vysieva v auguste, pre prezimovanie potom v septembri.

Šalát : Odrody určené k rezu listov (s atraktívnymi, červenými alebo sviežo zelenými kučeravými listami) vytvoria listové ružice do mesiaca a pol. Avšak listy môžete postupne zrezávať už skôr, do mesiaca od výsevu. Hlávkový šalát vytvorí hlávky do troch mesiacov. Listy valeriány poľnej môžete zberať už za dva mesiace.

Mrkva a karotka : Do plnej veľkosti dorastie mrkva až za 3-4 mesiace od výsevu. Avšak malé chutné mrkvičky môžete zberať už skôr.

Pažítka : Listy môžete strihať už po mesiaci od výsevu. Trsy zosilnejú do dvoch až troch mesiacov - potom je možné presadiť ich na vonkajšie záhony a zrezávať v priebehu celého leta i jesene. Pri závlahe a prihnojovaní pažítka rýchlo obrastá.

Kôpor : Rezať môžete už dva mesiace od výsevu, mladé rastlinky aj za mesiac.

Petržlen : Urastených zelených vňatí sa dočkáte za 3 mesiace od výsevu, petržlenová vňať si s klíčením dáva na čas. Potom však po zrezávaní ochotne dorastá. Mladé výhonky môžeme zberať už skôr.

Brokolica : Ku zberu budú mladé brokolice pripravené za 2-3 mesiace - je potrebné ich zberať skôr, než sa ružice rozvijú a pupene sa začnú otvárať. Ako výhonkové, tak i karfiolové odrody s hlavnou stredovou ružicou obrastú menšími ružicami, ak ich zrežeme a hlúb ponecháme.

Kaleráb : Buľvy dorastú do troch mesiacov od výsevu.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Ako si pripraviť kvalitný kompost z listov stromov

Ako dosiahnuť, aby paradajky vo vašej záhrade čo najviac rodili?

Ďalšie zaujímavé články, rady a nápady na tému Záhrada

 


© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: glav-dacha.ru
Autor: Ivan Nôta


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.jpg

Ako postupovať pri stavbe kúpacieho jazierka

Tzv. kúpacie jazierko je najkrajší a najinteligentnejší spôsob, ako sa pri kúpaní na vlastnej záhrade priblížiť čo najviac k prírode.


 
01.jpg

Ako si pripraviť to najlepšie čatní?


Čatní je tradičná pochúťka indickej kuchyne, ktorá dochucuje hlavné jedlo, doplňuje fádny pokrm a jasnou farbou zdobí stôl. Drvivá väčšina z vás sa s týmto pokrmom už stretla a receptov na jeho prípravu je na internete neúrekom. My máme ten naj! :)


 
obr.jpg

Kladenie vinylových podláh


Výhodou veľkoplošného PVC v roliach je podlaha bez škár a pomerne jednoduchá pokládka, ktorú zvládne každý šikovný domáci majster. Pod lepenú vinylovú podlahou musí byť špičkovo urobený podklad, pretože vinyl okopíruje každú nerovnosť.


 
01.jpg

Hubári, skúsili ste už takýto šalát?


Kombinácia fazule z konzervy s tepelne upravenými hubami a uhorkou je možno pre niekoho veľmi netradičná, no takýto šalát je nielenže úspešný, ale tiež jeho príprava trvá len pár minút. Vyskúšate? Tu je recept :)


 

Kuracie soté variant

Kuracie prsia umyte a pokrájajte na tenké rezance. Pripravené mäso zmi ...

dnes je: 16.8.2018

meniny má: Leonard

podrobný kalendár

24479201

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Leonard | Štvrtok 16.8.2018 |
ÚvodÚvodná stránka