banner
Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu vodorovná

Vypestujte si vlastné arašidy

 

Podzemnica olejná (arašidové oriešky) sa dá pestovať počas celého roka ako izbová rastlina. Najlepšia doba je však od januára do mája. Arašidy pestujeme hlavne pre plody - známe a chutné oriešky arašidy. Surové arašidy pripomínajú chuť hrášku. V lete sa dá pestovať podzemnica ako letnička vonku v kvetináčoch. Nie je to pritom vôbec zložité. Ukážeme vám ako na to.

 

Vypestujte si vlastné arašidy

Podzemnica je jednoročná rastlina. Kvety tvarom pripomínajú kvet hrachu. Po oplodnení začína intenzívne rásť kvetná stopka sa semenníkom, skláňa sa k zemi, kde sa zavŕta 3-6 cm hlboko do pôdy. V nej sa vyvinie tvrdý struk so sieťovaným povrchom, ktorý podľa odrody obsahuje jedno až štyri semená obalené červenofialovými osemením - a to sú práve tzv. búrske oriešky čiže arašidy. Surové priamo z rastliny chutia podobne ako náš hrášok.

Sú zdravé

Arašidy obsahujú antioxidanty (resveratrol), ktoré chránia bunky, tkanivá a ďalšie orgány, spomaľujú proces degenerácie mozgu (napr. Pri Alzheimerovej chorobe), posilňujú nervovú sústavu, podporujú krvotvorbu, upravujú krvný obeh i látkovú výmenu, čím zároveň zlepšujú niektoré kožné ochorenia a znižujú kazivosť zubov. Obsahujú 40-50% nenasýtených tukov, 25-30% bielkovín a asi 17% sacharidov, vlákninu, železo, vápnik, draslík, sodík, horčík, fosfor, mangán, meď, selén, zinok, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, vitamíny skupiny B a vitamín E, malé množstvo provitamínu a a tiež vitamín C. Majú vysoký podiel rozpustnej vlákniny, ktorá dokáže znížiť spotrebu inzulínu v organizme a účinne pomáha diabetikom spomaľovať vstrebávanie krvného cukru.

Predpestovanie sadeníc

01.JPGV našich klimatických podmienkach je vhodnejšie sadenice predpestovať. Semená vysejeme cca dva mesiace pred vlastnou výsadbou. Najskôr ich ale namočíme asi na 48 hodín do teplej vody. Klíčenie zvyčajne trvá 3-6 týždňov pri teplote 12-15 ° C. Keď sú sadenice veľké 10-15 cm a nehrozia už neskoré jarné mrazíky, vysádzame ich na vonkajší záhon 20 cm od seba.

Pestovanie

Ak sa rozhodneme pre pestovanie v záhradke, podzemnica vyžaduje kyprú a ľahkú pôdu (aby sa kvetná stopka so semenníkom mohla ľahko zavŕtať) a chránené, slnečné a teplé stanovisko. Pretože teploty, ktoré potrebuje k zdarnému vývoju, by nemali klesnúť pod 20 ° C, je vhodné pestovať ju v skleníku či fóliovníku. Aby boli arašidy kvalitné, potrebuje rastlina najmenej päť mesiacov teplého počasia a v období vegetácie ročné zrážky 500 až 800 mm, prípadne starostlivé zavlažovanie. Počas kvitnutia ju však nezalievame, pretože by sa kvety zle opeľovali. Arašidy netrpia škodcami ani chorobami.

Vypestujte si vlastné arašidyPri pestovaní v byte budeme musieť kvetináče počas teplých dní nad 20°C vyniesť von na balkón či lodžiu, aby sa kvety opelili.

Zber úrody

Po odkvitnutí byle čo najskôr prihrnieme zeminou, a potom ešte niekoľkokrát a podobne ako pri pestovaní zemiakov vytvoríme "hrobec". Čím viac stopiek sa nám podarí prihrnúť zeminou, tým väčšia bude úroda. Tú zvýšime tiež skracovaním hlavných osí rastliny a vyššou závlahou. So zberom začíname, akonáhle rastliny na jeseň zaschnú a odumrú. Podryjeme ich rýľom, uchopíme za vňať a opatrne vytiahneme z 03.JPGpôdy. Struky pozbierame a usušíme ich. Dôležité je sa zberom začať v správny čas, dôležité je tiež uskladnenie v suchu, lebo semená ohrozuje karcinogénna pleseň Aspergillus flavus . Pred konzumáciou môžeme arašidy pražiť alebo soliť, avšak najzdravšie sú bez úprav.

 

 

 

 

 

Vypestujte si vlastné arašidy

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Ako úspešne pestovať cykas

Vypestujte si doma avokádo

Ďalšie zaujímavé články, rady a návody na tému Izbové kvety


© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: youtube
Autor: Ivan Nôta


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 
obr.jpg

Vy ešte nemáte reklamu na DobraRada.sk?


Využite možnosť kvalitnej a výhodnej textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru. Ponúkame vám aj prenájom spätných odkazov z "priateľského" prostredia, ktoré spĺňa podmienky SEO optimalizácie.


 
obr.jpg

FASHION SUMMER EVENT S BORISOM HANEČKOM


19. september 2019, ROYAL PALACE *****
Turčianske Teplice


 
TIP.JPG

Plánovanie záhradného posedenia


Niekoľko jednoduchých tipov, na ktoré by mal staviteľ myslieť skôr, ako začne budovať posedenie...


 
01.jpg

Ako skladovať chlieb a pečivo tak, aby ste ich nemuseli na druhý deň vyhodiť?


Pečivo patrí k potravinám, ktoré bohužiaľ často končia v odpadkovom koši. Navrchu chrumkavé a vnútri mäkké vydrží spravidla len jediný deň, potom začne tvrdnúť, gumovatieť, alebo dokonca plesnivieť. Záleží na tom, kde a ako ho skladujete.


 
obr.jpg

Odstránenie výkvetov z betónového plotu


Plot zo štiepaného betónu imituje vzhľad plotu z neporovnateľne drahšieho štiepaného kameňa.


 
skladovanie.jpg

Sušenie zeleniny ako rovnocenná alternatíva ku konzervovaniu


Neviete čo robiť s bohatou úrodou zeleniny? Nasušte si z nej zásoby na zimu. Bude sa vám hodiť nielen do polievok. Sušenie je lacná, rýchla a jednoduchá metóda konzervácie bez chémie a cukru.


 

Rozmýšľate nad vytvorením eshopu? Prečítajte si ako na to

Na internete nájdete množstvo firiem, ktoré vám ponúkajú riešenia na tvorbu eshopu. Prečítajte si 5 tipov, na ktoré by ste mali pamätať už na začiatku.

Bryndzový koláč

Cesto rozdeľte na polovice. Jednu vyvaľkajte a dajte na plech. Z brynd ...

dnes je: 17.9.2019

meniny má: Olympia

podrobný kalendár

27716561

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Olympia | Utorok 17.9.2019 |
ÚvodÚvodná stránka