Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Zaváranie trochu inak

 

Zaváranie ovocia so soľou



Zaváranie ovociaAk chcete zavárať lacno, mali by ste skúsiť zavárať ovocie týmto spôsobom. Okrem toho, že ide skutočne o veľmi sporivú technológiu, toto zaváranie je veľmi zdravé. Hodí sa najmä na zaváranie zrelého sladkého ovocia a lesné plody ako čučoriedky, brusnice, černice.


Ovocie naložte do pohárov a pridajte trošku soli – len medzi končeky prstov. Zalejte vodou priamo z vodovodu, poháre dobre uzavriete a nechajte sterilizovať ako normálne – podľa druhu ovocia 10 – 20 minút. Približne po 1 mesiaci vytiahne soľ z ovocia cukor. Táto zaváranina sa hodí najmä k mäsu, do sviečkovej, ale zjesť sa pokojne dá i so sladkou šľahačkou. Na menej sladkú chuť si veľmi rýchle zvyknete, pretože pri zaváraní v soli vynikne práve prirodzená chuť ovocia.

 

Zaváranie ovocia bez cukru a vody


Ovocie sa dá zavárať aj bez pridania cukru a vody, hovoríme o zaváraní vo vlastnej šťave. Čisté ovocie naložte do pohárov, zavrite a sterilizujte. Aj v tomto prípade platí, že ovocie nesmie byť poškodené a zavárať možno len zdravé kusy. Neoplatí sa ani vyrezávať nahnité časti a používať len zvyšky, lebo ovocie ju už napadnuté plesňou a je viac ako pravdepodobné, že sa zaváranina pokazí.


Tak isto sa skúste vyhnúť aj tomu, aby ste zavárali ovocie nakúpené v akciách a ovocie z dovozu. Ide totiž zväčša o ovocie ošetrované chemickými prípravkami a po dlhej ceste do našich hyper a supermarketov určite nie je najčerstvejšie.

 


Lekvár a džem


Rozdiely v ich príprave sú minimálne. Džemy sú hustejšie a často sa v nich nachádzajú aj väčšie kúsky ovocia. Lekváre sú menej tuhé a ovocie v nich je pretlačené do formy pyré. Lekváre a džemy sa oplatí vyrábať z toho, čo si vypestujeme, ale aj napr. z exotického ovocia, ktoré je na trhu k dostaniu po celý rok. Výborné sú napr. mandarínky, banány alebo kiwi.

 

Želé


sa pripravuje zo šťavy čerstvých alebo varených bobuľových plodov. Ovocie na jeho prípravu musí byť zrelé, aby obsahovalo viac pektínu, šťava sa tak viac želíruje. Želé sa môže pripravovať z jedného alebo aj z viacerých druhov ovocia. Na dochutenie do neho pridajte na konci varenia citrónovú šťavu.


Najvhodnejším ovocím pre prípravu želé je ríbezľa, lebo výborne želíruje. Podobne je na tom aj kiwi. Veľmi dobre však chutí aj želé broskyňové, marhuľové i egrešové.
Ak chcete zvýrazniť jeho chuť, pridajte do neho kúsok alkoholu, najlepšie rumu.

 


Nálev na zeleninu


Aby bol váš nálev na zeleninu skutočne chutný, dajte si na ňom záležať. Pre jemnejšiu chuť nálevu môžeme klasický ocot nahradiť octom vínnym alebo octom jablkovým. Ak chcete dosiahnuť ostrejšiu chuť nálevu, použite „balsamico“ ocot.
Ocot si tak isto viete dochutiť aj sami. Hodí sa do neho zázvor, provensálske korenie alebo badián.
Chuť nálevu môžete variovať podľa vlastných predstáv, dôležité ale je, aby ste nálev nechali aspoň 10 -14 dní postáť.

 


Chyby pri príprave zaváranín


1. Zle prichytené viečko pri sterilizácii. Ak vám do pohára pri sterilizácii alebo chladení kompótov vnikne voda alebo vzduch, znamená to, že viečko nesadlo správne. Chybou môže byť nielen preplnený pohár, ale aj prasknutý pohár či chybné viečko, nízka teplota v priebehu sterilizácie a preto treba jednotlivé poháre a viečka pred zaváraním dobre skontrolovať.


2. Ak sa predsa rozhodnete použiť viečko na zaváranie už niekoľký krát, mali by ste ho aj viackrát dobre zatlačiť.


3. Kvasenie a plesnivenie kompótu. Príčinou môže byť nízka teplota alebo krátka doba sterilizácie, poprípade zle umyté alebo nekvalitné ovocie či zelenina a samozrejme neprichytené viečka.


4. Hnednutie plodov – príčinou môže byť to, že sú nesprávne zaliate plody v pohári a neprekrýva ich nálev. Ak ale kompót hnedne po otvorení, znamená to, že sterilizácia neprebehla správne.


5. Príliš mäkké plody spôsobuje s najväčšou pravdepodobnosťou použitie príliš prezretého alebo zle skladovaného ovocia. Zmäknutie môže tak isto spôsobiť príliš vysoká teplota pri sterilizácii.


6. Plávanie plodov v pohároch spôsobuje príliš malé množstvo plodov v pohári, vysoká teplota pri sterilizácii alebo jej dlhý čas.

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:
 

Zaváranie zeleniny a ovocia

Aby sa vitamíny nestratili

Ďalšie články na tému Zelenina a ovocie

 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.

V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: www.fuersie.de

 


 
obr.jpg

5 vecí, na ktoré by ste nemali zabudnúť pri výbere práčky


Viete, že prvá práčka bola zostrojená už v roku 1767? Je to tak. Dnes natrafíte v obchodoch na veľké množstvo práčok s najrozmanitejšími funkciami od tých najznámejších až po úplne neznáme značky. Ako sa v nich orientovať?


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.jpg

Voľba tmelu pri pokládke dlažby


Veľmi podstatnou pri pokládke nového materiálu je voľba správneho lepiaceho tmelu. Je nutné ho vyberať podľa druhu dlažby (sintrovaná, nasiakavá), prostredia (terasa, podlahové vykurovanie) a podkladu (betón, drevotrieska).


 
01.jpg

Výsadba ozimného cesnaku


Cesta ku kvalitnej a bohatej úrode ozimného cesnaku je jednoduchšia, ako si myslíte. Dôležitá je dôkladná príprava pestovateľskej plochy aj správna technika výsadby. Ukážeme vám, ako na to.


 
obr.jpg

Opracovanie tvaru kameňa pri stavbe kamenných domov


Pre hrubšie opracovanie niekoľkých pieskovcových blokov si vystačíte so širokým sekáčom. Kamene sa opracovávajú tiež vŕtacím kladivom s rôznymi nadstavcami.


 
03.jpg

Ako uchovať ovocie v pivnici až do jari, alebo zásady skladovania


Ak jablká alebo hrušky dobre uskladníme, zefektívnime tak vlastne zber: len málo trhaného ovocia príde navnivoč. Z tohto pohľadu sa teda oplatí dodržiavať určité zásady.


 

Koláč Haam

Múku a vajcia zmiešajte, pridajte maslo a práškový cukor. Prilejte mli ...

dnes je: 20.10.2018

meniny má: Vendelín

podrobný kalendár

25052930

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Vendelín | Sobota 20.10.2018 |
ÚvodÚvodná stránka