Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Želatínové veľkonočné vajíčka na „slano“

 

Dominantou veľkonočného stola sú samozrejme kraslice. Záleží len na nás, či ich kúpime v obchode, alebo vyrobíme sami. Ruku na srdce – určite uznáte, že kraslice, ktoré ste vyrobili sami upútajú už na prvý pohľad pozornosť hostí a navyše ohúria svojou jedinečnou krásou. Keďže väčšina kraslíc je po dekoratívnych úpravách v nekonzumovateľnom stave, my vám dnes prinášame pravý opak. Netradičné kraslice ulahodia nielen vášmu oku, ale tiež chuťovým zmyslom. Nezabudnite ich urobiť dostatočne veľa, aby ich dekoratívna úloha neprešla do kulinárskej v priebehu niekoľkých minút.

 

Želatínové veľkonočné vajíčka na „slano“

 

Ako na to?


Želatínové veľkonočné vajíčka na „slano“Najprv si povieme o formách na takéto vajíčka. Je isté, že príroda vytvára tie najkrajšie formy a tak sa v tomto prípade spoľahneme na sliepky. Ich vajíčka majú dokonalý tvar a po vyfúknutí žĺtka s bielkom nám vynikajúco nahradia akúkoľvek formu. Takže vajíčka vyfúkneme s tým, že na ich tupej strane ponecháme dosť veľký otvor (s priemerom cca 1,5 – 2cm. To znamená, že na špicatej strane nám na vyfúknutie postačí maličká dierka. Škrupiny dôkladne vyumývame hlavne zvnútra pod slabším prúdom teplej vody. V mise teplej vody rozpustíme 1 balenie prášku do pečiva a ponoríme do nej škrupiny tak, aby sa tekutina nabrala do ich vnútra. Necháme minútku postáť, vyberieme a opäť opláchneme teplou vodou. Potom musíme škrupinky vysušiť. Osvedčený spôsob je dať ich na pol minúty do mikrovlnnej rúry, kde vyschnú naozaj dôkladne. Škrupinky poukladáme do prepravky na vajcia širokým otvorom nahor. Formy máme pripravené. Upozornenie – formy sú jednorazové, preto si týchto škrupín pripravíme radšej viac, ako menej.
 


Ideme tvoriť (základný recept)


Pripravíme si ingrediencie tak, ako keby sme chceli pripravovať zeleninovo - šunkový aspik. Všetko však nakrájame na veľmi malé kúsky – pásiky. Potrebujeme napríklad šunku či jemnú salámu, sterilizovanú červenú papriku, varenú mrkvu a podobne. Na malé kocky pokrájame varené vaječné bielka. Ďalej použijeme malý sterilizovaný hrášok, prípadne kukuricu. Ak máme kreatívneho ducha, môžeme z bielkov vyrezávať malé hviezdičky či srdiečka. Podobne tak pripravíme kúsky šunky. Vajíčka tiež môžeme dekorovať napríklad malými kúskami čerstvej petržlenovej vňate. Všetky tieto ingrediencie opatrne vkladáme cez veľký otvor do vaječných škrupín a potom zalejeme hustou želatínou, ktorú sme si predtým pripravili. Necháme vychladnúť v chladničke a keď je želatína stuhnutá, obielime škrupinky. Vajíčka na slano sú hotové.


Pre tých, ktorí chcú niečo naozaj netradičné sme pripravili niekoľko zaujímavých receptov na plnenie želatínových kraslíc. Jednotlivé ingrediencie nemajú gramáž, pretože sa pri výrobe týchto vajíčok riadime vlastnou intuíciou.



Krevetové kraslice


Želatínové veľkonočné vajíčka na „slano“Potrebujeme: 1PL silného kuracieho vývaru, tepelne upravené malé krevety, varenú mrkvu, pokrájanú na malé kocky, varené vaječné bielka tiež na malé kocky, želatínu, čerstvé bylinky (petržlen, kôpor, pažítka).
Želatínu zmiešame s 2 polievkovými lyžicami silného kuracieho vývaru a zalejeme ňou ingrediencie, ktoré sme umiestnili v škrupinkách. Vajíčka necháme chladiť celú noc a až potom odstránime škrupinu.


Rybacie kraslice


Želatínové veľkonočné vajíčka na „slano“Potrebujeme: Varené mäso z bielych rýb, prípadne filé, vajíčka varené na tvrdo, malý sterilizovaný hrášok, 1 žltú a jednu červenú papriku, kôpor, varenú mrkvu a samozrejme želatínu, do ktorej môžeme pridať pár kvapiek citrónu a 1PL vývaru z rýb.


Rybie mäso uvaríme v horúcej vode s trochou octu, bobkovým listom, celým čiernym korením a soľou. Mrkvu nakrájame na malé krúžky, papriku nakrátko povaríme v slanej vode a nakrájame na kocky, vajíčka na tvrdo tiež pokrájame na kocky a v škrupinkách prekladáme vrstvy kúsky mäsa s pripravenými ingredienciami. Zalejeme želatínou a necháme cez noc v chladničke. Potom odstránime škrupinu


Kraslice s kuracinou a šunkou


Želatínové veľkonočné vajíčka na „slano“Potrebujeme: varené kuracie mäso, pokrájané na malé kocky, sterilizovaný hrášok a kukuricu, jemnú šunku pokrájanú na pásiky či kocky, varený petržlen, kúsky hlávkového šalátu, petržlen.


Postupujeme, ako v predošlých prípadoch. Želatínu pripravíme s trochou kuracieho vývaru.

 

 

 

Pri výrobe takýchto netradičných veľkonočných vajíčok sa otvára veľký priestor pre improvizáciu. Môžete vyskúšať kraslice z kúskami syra balkánskeho typu, s údeným bravčovým mäsom a malými fazuľkami či zeleninové kraslice s mrkvou, hráškom, červenou repou a zelenými čerstvými bylinkami. Fantázií sa naozaj medze nekladú.

 

Želatínové veľkonočné vajíčka na „slano“

 

Príjemnú veľkonočnú chuť :)

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Veľkonočné vajíčka so žeruchou

Patchworkové vajíčka

Ďalšie zaujímavé články, rady a nápady na tému Veľkonočné inšpirácie

 


© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk


Foto: ivona.bigmir.net
(i.n.)


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
07 dym.jpg

Veľký receptár na výrobu domácich repelentov pre ľudí aj zvieratá


Portál Dobrá rada pre vás pripravil veľký receptár podomácky vyrobených repelentov, ktoré vo väčšine prípadov môžu využívať nielen ľudia, ale napríklad aj psy.


 
obr.jpg

Ohnisko z disku kolesa nákladného auta


Teplé letné noci lákajú na posedenie pri ohníčku. Uhrančivý tanec iskier, ktoré vylietavajú z plameňov až medzi hviezdy Mliečnej dráhy, býva fascinujúcim divadlom, od ktorého nemožno odísť skôr, než dohorí posledné polienko.


 
obr.jpg

Ako na čistenie umelého potoka


Hneď, ako vypneme vodný systém v potoku a odtok vody z neho, vyčistíme riečisko od kameňov a štrku. Kamene, ktoré vyberieme z potoka, bude potrebné pred ďalším použitím opláchnuť prúdom vody od bahna a nečistôt.


 
01-3.jpg

Určovanie vegetačnej doby zeleniny


Mnohí začínajúci pestovatelia si kladú otázku: Koľko času od výsevu uplynie, kým budeme môcť zbierať plodiny ako sú paradajky, paprika, bylinky či šalát? Odpoveď je dôležitá nielen pri plánovaní využitia záhradky...


 

Vianočná kyselica

Očistené zemiaky nakrájajte na kocky, zalejte vodou, posoľte a dajte v ...

dnes je: 22.6.2018

meniny má: Paulína

podrobný kalendár

24122801

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Paulína | Piatok 22.6.2018 |
ÚvodÚvodná stránka